Troodosbergen

Troodosbergen rekommenderas för dig som vill se det genuina Cypern. De små byarna och pinjeträdens viskande bris får dig att koppla av totalt. Här uppe kan du bara vara, det enda du hör är näktergalen.

troodosbergen

Med sina 2.000 meter över havsytan breder Troodosbergens bergstoppar ut sig. Utsikten är bedårande. Den savla luften uppfriskande. Charmiga byar med kullerstensgator och väl bevarad arkitektur ligger sammanflätade med vingårdar, mandel-, hasselnöts- och körsbärsträd. Här hittar du porlande bäckar med regnbågsforell som du kan avnjuta på den lokala tavernan.

Redan under antiken var Troodos känt för sina gruvor och under den bysantinska tiden blev det ett viktigt centrum för byzantinsk konst eftersom man byggde kloster och kyrkor i bergen långt ifrån den utsatta kusten. Troodosbergen är hemvist för nio kyrkor som finns med på UNESCO’s världsarvslista. På grund av att ikonerna och freskerna är mycket värdefulla hålls många kyrkor och kloster låsta. Vill man besöka dem frågar man efter byprästen eller någon annan betrodd person som man i regel hittar på byns kafé. Det finns mycket mer att se i Troodos än kyrkor. För den äventyrslystne kan Troodos vara ett spännande alternativ att resa till på vintern då man kan åka skidor här. Här odlas bland annat körsbär, äpplen och persikor. Man producerar också vin och Zivania, ett brännvin som framställs av restprodukter från vintillverkningen. I vissa byar finns försäljning av hantverk och keramik.

 

I Troodosbergen hittar du fyra huvudområden som alla har sin egen karaktär och charm.

Pitsyla, öster om Olympusberget, Solea, Marathasadalen, norr om Olympusberget och Krasochoria, som betyder vinbyar, i söder. Det är enkelt att nå dessa platser från antingen Limassol eller Nicosia. 

​Vandra i Troodosbergen

Troodosbergen är utmärkta att vandra i, det finns flertalet vandringsguider i bokform, och nu även appar att ladda ner (mestadels på engelska) eller titta in på turistbyrån där du hittar en broschyr med spännande vandringsleder.

Pitsyliaområdet ligger på Troodosbergens östra utlöpare. På sluttningarna ligger pittoreska byar omgivna av vinodlingar, mandel- och hasselnötsträd och otaliga vilda blommor. Du når Pitsylia antigen från Limassol eller Nicosia.

Tycker du att det känns osäkert att hyra bil, men vill se bergen rekommenderas en guidad tur upp till bergen.

En guidad dagstur i Troodos - missa inte

De svenska researrangörerna ordnar dagsturer, eller prova på på en engelsktalade tur med ett lokalt resebolag. Du hittar resebyårer/tour offices, i turistområdena eller sök på Tripadvisor och boka i förväg. Eman Travel i Agia Napa har funnits sedan 1987 och de har ett digert program med guidade turer från Protaras och Agia Napa.

 

Sevärdheter i Troodosbergen

​Det finns många intressanta små byar att besöka i Troodos, likaså mängder av vackra kyrkor.

  

Agros - missa inte

Byn är känd för sina rosor som odlas på fälten runt byn och på en liten familjedriven fabrik visas hur man framställer de olika produkterna, t ex rosenlikör, ansiktsvatten och rosenolja. Allt går att köpa i fabriksbutiken. Här finns även en kyrka från 1800 – talet som står på den plats där klostret Panagia Elousa låg. Det grundades på 800 – talet av munkar från Konstantinopel. I mitten av maj är det rosfestival i byn och många reser upp till byn för festligheterna som pågår under flera dagar.  

 

Louvaras

Mitt i byn står den lilla Agios Mamas-kyrkan från 1455, med väggmålningar utförda av Philip Goul. Du hittar byn 28 kilometer norr om Limassol på Troodosbergens södra utlöpare, nära vägen till Limassol – Agros.

Lania - missa inte

Lania kallas för konstnärsbyn, eftersom många konstnärer bosatt sig här, bland annat Michael Owen. Du hittar smala gränder, prunkande rabatter, de traditionella blå dörrarna och i byn hittar du ett lugn. Det finns gott om små mysiga restauranger, kaféer och pittoreska butiker som säljer konst, keramik och hantverk

 

Platanistasa

Stavros tou Agiasmati – UNESCO`s världsarvslista. 1400 – talskyrkan som ligger 3 kilometer utanför den charmiga gamla byn innehåller den mest kompletta serie väggmålningar från senare delen av 1500 – talet som finns på Cypern

Byn Platanistasa ligger 15 kilometer från Agros.

 

Lagoudera

Panagia tou Araka – UNESCO`s världsarvslista. Kyrkan från 1100 – talet ligger strax utanför byn och freskerna är ett av de finaste exemplen på stilen under kejsar Komnenos sena regeringstid (före 1192), som var förhärskande i Balkan och i Ryssland. Tillsammans med Asinou-kyrkan och Agios Nikolaos tis Stegis anses den vara en av de mest betydande bysantinska kyrkorna på ön. Byn Lagoudera ligger 15 kilometer från Agros.

 

Pelendri

Timou Stavrou – UNESCO`s världsarvslista. En gång i tiden tillhörde byn Jean de Lusignan, den frankiske kungen på Cypern Hugh IV son. Byn har två intressanta kyrkor, dels Timiou Stavrou, Det heliga korsets kyrka från 1300 – talet med vackra väggmålningar och dels Panagia Katholiki-kyrkan från tidigt 1500 – talet som ligger mitt i byn och har målningar i italiensk-bysantinsk stil. Pendeli ligger 3 kilometer nedanför Kato Amiantos cirka 31 kilometer från Limassol.

 

Soleadalen

Soleadalen är känd för sina äpplen, bysantinska kyrkor och trivsamma byar. Byarna Kakopetria och Galata har behållit mycket av sin karaktäristiska folkliga byggnadsstil och är populära semesterorter främst för cyprioterna. Soleadalen ligger 56 kilometer från Nicosia och 56 kilometer från Limassol.

 

Kakopetria

Agios Nikolaos tis Stegis – UNESCO`s världsarvslista. Agios Nikolaos tis Stegis-kyrkan, ”Helige Nicolaos på taket”, ligger cirka 5 kilometer norr om byn och tillhörde förr ett kloster. Den är helt täckt av väggmålningar från 1000- till 1600 – talet och anses vara en av de mest intressanta bysantinska kyrkorna på ön. Kyrkan har fått sitt namn av det brant sluttande trätaket som skyddar den mot väder och vind. Den lilla 1500 – talskyrkan Panagia Theotokos, vid sidan av huvudvägen har kvar ungefär hälften av sin ursprungliga bemålning. Agios Georgios Perachoritis-kyrkan, öster om byn har några mycket ovanliga väggmålningar från början av 1500 – talet. Bykärnan har förklarats som byggnadsminnesmärke och de tidstypiska gamla husen är restaurerade.

 

Galata

Panagia Podithou – UNESCO`s världsarvslista. I och i närheten av byn finns fyra kyrkor med vackra målningar. Agios Sozomenos-kyrkan är från tidigt 1500 – tal och har en hel svit fresker från perioden efter den bysantinska. Kyrkan Archangelos Michaïl, eller Panagia Theotokos, är ett kapell med timrat tak och ligger strax utanför byn. Kapellet är helt täckt med målningar från tidigt 1500 – tal, från perioden efter den bysantinska. I närheten ligger den större Panagia Podithou-kyrkan som en gång var klosterkyrka. Den byggdes år 1502 och målningarna är i italiensk-bysantinsk stil.

Längs den gamla vägen Kakopetria – Galata ligger den lilla kyrkan Agia Paraskevi med väggmålningar från år 1514. Det gamla renoverade gästgiveriet ”Chani Kalianon” är ett fint exempel på den lokala arkitekturen.

 

Nikitari

Asinou-kyrkan – UNESCO`s världsarvslista. Kyrkan från tidigt 1100 – tal är helgad åt Jungfru Maria. Den har fresker från 1100 – talet och senare perioder, vilka anses vara några av de finaste väggmålningarna i bysantinsk stil som finns på Cypern.

 

Marathasadalen

Den bördiga dalen är känd för sina körsbärsträd och ligger på Troodosbergens norra sluttningar. En alternativ väg till Troodos är via de pittoreska byarna Kalopanagiotis, Moutoullas, Pedoulas och Prodromos.

 

Kalopanagiotis

Agios Ioannis Lampadistis – UNESCO`s världsarvslista. Byn är känd för sina svavelkällor och Agios Ioannis Lampadistis-kyrkan med utsökta fresker från 1200 – och 1400 – talet. Från början var det ett kloster och består av två kyrkor och ett kapell från olika tidsperioder. En av dalens största religiösa högtider firas här på Johannesdagen den 4 oktober.

 

Moutoullas

Panagia tou Moutoulla – UNESCO`s världsarvslista. Det är knappt 1 kilometer till byn Mountoullas från Kalopanagiotis som har ett litet kapell från 1200 – talet, Panagia tou Moutoulla. Det är ett mycket tidigt exempel på byggnader med brant sluttande trätak och freskerna är från år 1280. I byn tillverkar man fortfarande träskålar på gammaldags vis.

 

Pedoulas

Achangelos Michail – UNESCO`s världsarvslista. Den tredja bergsbyn i Marathasadalen är Pedoulas som är mest känd för sina gudomliga körsbär. Kyrkan Achangelos Michail med sina målningar ligger i byns lägre del och är från år 1474.

 

Kykkos

Klostret Kykkos ligger 20 kilometer väster om Pedoulas och här hittar du Cyperns mest berömda och förmögna kloster som grundades år 1100 och är helgat åt Jungfru Maria. Klostret äger en av tre bevarade ikoner som tillskrevs S:t Lukas. Ikonen som är täckt med förgyllt silver förvaras i ett skrin av sköldpadd och pärlemor som står framför ikonostasen. Cyperns förste president ärkebiskop Makarios III var novis här i klostret. Han önskade bli begravd i Throni 3 kilometer väster om klostret och nära sin födelseby Panagia. Den 15 augusti och 8 september firas religiösa högtider i klostret Kykkos.

 

Trooditissa

Detta vackra kloster grundades redan på 1200 – talet, men den befintliga kyrkan är från år 1731. Den innehåller många värdefulla ikoner, inklusive en ovärderlig ikon som föreställer Jungfru Maria och är täckt med förgyllt silver från Mindre Asien. Den 15 augusti firas en stor religiös högtid här. Du hittar klostret 5 kilometer nordväst om Platres.

 

Mesa Potamos

Ett övergivet kloster utanför Platres som ligger naturskönt nära ett vattenfall.

 

Krasochoria

Krasochoria betyder vingårdar och området ligger på Troodosbergens sydsida. I byarna hålls gamla seder och bruk vid liv och invånarnas huvudsakliga sysselsättning är fortfarande vinodling och vintillverkning. De största byarna i distriktet är Omodos, Arsos, Pachna, Koilani och Vasa.

 

Omodos

Cirka 11 kilometer sydväst om Platers hittar du den här vinbyn som en gång tillhörde Sir John de Brie, prins av Galiléen. Klostret Stavros är tillägnat Det heliga korset och ligger vid det stenlagda torget och innehåller många gamla ikoner, vackra träsniderier samt andra intressanta kyrkoregalier, med ett litet museum om Befrielsekampen. Man har renoverat en ålderdomlig vinpress, ”linos”, som finns i ett gammalt hus. I augusti har man byfest och en stor religiös högtid firas den 14 september.

 

Foini

Byn som ligger 4 kilometer väster om Platres är känd för sin tillverkning av keramik och sötsaken loukomi.

 

Koilani

Ungefär 1,5 kilometer sydväst om Pera Pedi hittar du den här trevliga vinbyn. Här finns en enskeppig kyrka, Agia Mavri vars arkitektur är typisk för 1100 – talet och målningarna är från sent 1400 – tal. Byn har också ett eget litet kyrkomuseum.

 

Cedar Valley - missa inte

Inte långt från Kykkos hittar du vackra Cedar Valley med 200.000 cypriotiska cederträd (Cedrus brevifolia) som endast finns på Cypern. Cedrus brevifolia växer mycket sakta på en altitud av 150 – 1500 meter, träden blir ungefär 25 meter höga. Det är i Cedar Valley som Cyperns skygga Mufflonfår håller till. Mufflonfåren är troligen tamfårets förfäder, har du tur får du kanske se dem, annars finns de inhägnade i Stavros tis Psokas som ligger nära Cedar Valley.

 

Caledonian Falls - missa inte

Inte så långt från byn Platres hittar du Caledonian Falls, häftigt och pampigt vattenfall. Semestrar man nere på de torra slätterna vid kusten blir det en stor omställning att helt plötsligt mötas av ett dånande vattenfall. Det här området är mycket populärt att vandra i, vackra naturstigar ger dig minnen för livet. Bekväma skor, solhatt och en flaska vatten är allt du behöver för en heldag i Edens lustgård.