Stränder Protaras

Stränderna i Protaras kan mäta sig med några av de vackraste i världen. Vattnet är kristallklart vilket lockar till snorkling och du kan simma med sköldpaddor.

Fig Tree Bay strand.JPG

Sjöborrar förekommer på stränder med mycket sten och klippor, sjöborrarna trivs inte på de stränder som har sandbotten. Använd badskor – rejäla remsandaler eller Crocs, Foppatofflor för att undvika de vassa taggarna och för att inte göra dig illa på de vassa klipporna.

Alger, maneter och sjögräs kan förekomma på vissa stränder beroende på säsong och hur vinden blåser, algerna gör vattnet grumligt, men är helt ofarligt.

 

Livräddare finns i det gul/röda tornet. Livräddarna är utbildade i första hjälpen, och kan även hjälpa till med att plåstra om eventuella skrubbsår. När du besöker en ny strand, gör dig bekant med omgivningarna, lokalisera livräddartornet och håll koll på flaggsystemet. Är du osäker eller badar på en strand utan livräddare och det går vågor, avstå. Säkra simplatser är markerade med röda bojar, som indikerar områden där motorbåtar och andra flytande farkoster inte får färdas. 

Det här betyder flaggornas färg på stranden:

Röd flagga: Badförbud.

Gul flagga: Aktsamhet vid bad. Se särskilt upp med barn, som inte bör bada själva.

Grön flagga: Fritt fram att bada.

Alla nödsituationer, du behöver inget landsnummer: 112. 


Söker du en handikappvänlig strand? Klicka här för en lista på stränder för dig som är rullstolsburen eller lever med en funktionsnedsättning.

 

Fig Tree Bay Beach

Fig Tree Bay är en långgrund oerhört fin sandstrand med en liten klippö på lagom avstånd. Det här området är ett paradis för dig som gillar att snorkla. Tack vare den lilla ön är stranden väl skyddad från höga vågor. Det finns gott om solstolar, vattensporter, livräddare, duschar, toaletter och omklädningsrum. Ovanför stranden hittar du strandpromenaden i Protaras som tar dig utmed hela kuststräckan mot Konnos, Cape Greco - Agia Napa eller Pernera och Kapparis i motsatt riktning.
 

Fig Tree betyder fikonträd och ovanför stranden hittar du några av öns äldsta fikonträd. Färska fikon kan avnjutas på hösten. En av de första restaurangerna som öppnade i Protaras ligger ovanför stranden, samt en mängd andra serveringar och glasskiosker.

Nacho Bay

​En mindre bukt på udden, i närheten av Nausicaa hotell. Vattnet är kristallklart, en del stenar och perfekt för snorkling. 

Vrisi Bay, Flamingo Beach, Protaras Beach

Den här stranden sträcker sig över hela centrum av Protaras bort mot Fig Tree Bay Beach. Den består egentligen av ett par olika stränder, men hela stranden hänger ihop så det är inte det lättaste att skilja dem åt. Sanden är fin och på vissa ställen kan det vara lite stenigt i vattnet, men som sagt, stranden är lång och det finns gott om plats här. Utmed stranden ligger en mängd hotell, serveringar, toaletter, duschar, livräddartorn och omklädningsrum. Strandpromenaden löper utmed hela stranden.

 

Vizakia Beach

En mycket liten strand i närheten av Cavo Maris Hotel. Det här är en av de små stränderna få hittar till och det brukar vara lugnt här. Solstolar, parasoll och toalett finns på stranden.

Nisia Loumbardi Beach

Fin strand med alla bekvämligheter vid hotellet Cavo Maris. Solstolar, parasoll och toalett finns på stranden.

Green Bay Beach - sköldpaddsstranden

Går du till höger nedanför Cavo Maris Hotel kommer du till Green Bay som är en underbar liten strand med alla bekvämligheter. Runt det här området är det många som dyker eller snorklar. Här kan du ha turen att se sköldpaddor - mata inte sködpaddorna. Sandwich- och glassbilar brukar leta sig ner hit. Det finns också serveringar inom området. Från det här området går många utflyktsbåtar.

Mimosa Beach

En underbar liten strand en bit utanför Protaras centrum. Den här stranden brukar vara lugn.

 

Konnos Beach - missa inte!

Konnos Beach är en oerhört populär strand bland lokalbefolkningen. Stranden ligger i en skyddad bukt cirka 3 km från Protaras centrum på väg mot Cape Greco nära Grecian Park Hotel. Den 1 km långa vägen ner till stranden är slingrig och här växer barrträd. Det är en otroligt vacker väg och ett lugn vilar över platsen. Det finns gott om parkeringar, samt utsiktsplatser med bänkar. Cirka 200 meter från stranden hittar du en servering. Toaletter, duschar, livräddare och omklädningsrum finns också.

Från stranden går en 1,4 kilometers vandringsled runt Cape Greco. Under högsäsongen kommer många lyxyachter in i bukten för ett strandhugg. Även utflyktsbåtarna stannar till här för ett badstopp. Konnos Beach är barnvänlig, bred, vattnet är kristallklart och lämpar sig ypperligt för snorkling.

 

Kalamies Beach

Den här stranden är mycket fin med mjuk sand och den är barnvänlig. Här finns toaletter, livvakter och omklädningsrum. Utsikten från den här stranden är en av de vackraste med en liten hamn och en kyrka.

Ellines Beach - Althea

Stranden ligger bara ett 20-tal meter från Althea Beach Hotel och det är mest hotellets gäster som besöker stranden. Men stranden är givetvis öppen för allmänheten. Stranden är liten och det är en del stenar i vattnet, men den är barnvänlig. En del sjöborrar förekommer här då det är klippor på båda sidorna av bukten. Badskor rekommenderas och finns att köpa i supermarketen.

 

Pernera B Beach

Pernera B Beach erbjuder lite mer lugn och ro än de större stränderna. Stranden ligger i en härligt svängd bukt vilket gör den mycket barnvänlig. Det finns flera restauranger precis vid stranden. Här finns även toaletter, duschar och omklädningsrum, samt livräddare.

Polyxenia Beach
En liten strand med fåtal solstolar som ligger ett par hundra meter från Pernera Beach.

Potami – Marlita Beach

Stranden har aningen grovkornig sand, men mjuk och härlig sandbotten. Stranden ligger i en liten bukt och för den som gillar att snorkla finns det mycket att titta på här. Det finns parkering vid stranden, toaletter, duschar, livräddare samt vattensporter. Förutom hotellens serveringar finns det flera bra matställen intill stranden. Missa inte de mysiga små kaféerna som lagar våfflor, cirka 70 meter till höger mot Protaras-hållet.

Sirena Bay

Sirena Bay är en av Protaras mindre stränder, men mest populära under högsommaren. Nära stranden ligger många fina lyxvillor. Det finns ett fåtal solstolar att hyra på stranden och ovanför stranden ligger Sirena Bay restaurang och bar. På dagen fungerar den som en vanlig strandservering och på kvällarna är det här ett av de mest populära ställena för cyprioterna att synas på. Mat serveras givetvis på kvällen också, men de flesta kommer hit för att ta en drink. Här slipper du störande vattensporter och kan njuta av vågornas skvalpande.

 

Vrysoudia Beach

Vrysoudia är en liten lugn strand. Stranden är aningen stenig, men vattnet är klart.

 

Agia Triada

Stranden Agia Triada ligger mellan Protaras och Paralimni. Agia Triada är en av cyprioternas favoritstränder eftersom den är barnvänlig och här finns inga störande vattensporter. Den lilla hamnen till höger samt kyrkan gör stranden idyllisk. Det finns toaletter på stranden. livräddare och en snackbar. På vissa ställen är det stenigt i vattnet men kommunen rensar alltid botten varje år för att det skall vara lättare att ta sig i.

 

Wild Trinity Beach
Stranden är pytteliten, saknar solstolar, komfort och ligger bredvid Agia Triada. 

 

Malama Beach

Malamastranden “byggdes” när hotellet Malama ovanför stranden byggdes. Man fraktade hit en väldig massa sand och har på så sätt skapat en trevlig liten bukt med sand. Observera att stranden är pytteliten och det blir ganska trångt här. Det finns  klippor runt stranden och det här är en bra strand för dig som gillar att snorkla. Du hittar stranden på första avtagsvägen till höger cirka 300 meter in på Kapparis Avenue. Det finns gott om matställen i närheten, samt hotellets restaurang är öppen för allmänheten.

 

Titsiros - Mahatos - Pezounospilii Beach

Insprängd mellan klippor ligger den här underbara lilla stranden. Du tar dig hit via en grusväg. Branta trappor tar dig ner till stranden. Här finns varken solstolar eller bekvämligheter, bara lugn och ro. Den bästa tiden att besöka stranden är under lågsäsong, tidigt på morgonen.

 

Kapparisstranden

Stranden kallas numera Firemans Beach av alla britter som flyttat till området. Polisens specialstyrka “MMAD” och brandkåren har sin träningsförläggning nära stranden. Man brukar använda stranden för sina tidiga träningspass. Du når stranden genom att köra cirka en kilometer in på Kapparis Avenue. Stranden är väl skyltad. Det finns parkering i anslutning till stranden, men under högsäsong brukar den bli full snabbt, så var ute i tid. Stranden ligger mycket väl skyddad i en bukt och en brant asfalterad gångstig leder dig ner till stranden. Sanden är mjuk och gyllene, det finns toaletter, omklädningsrum, snackbar och livräddare på stranden.