Stränder i Agia Napa

Stränderna i Agia Napa är bland de bästa i Medelhavet, det finns även många undangömda vikar. Nissi Beach och Makronissos är de mest populära.

nissibeach.jpg

Sjöborrar förekommer på stränder med mycket sten och klippor, sjöborrarna trivs inte på de stränder som har sandbotten. Använd badskor – rejäla remsandaler eller Crocs, Foppatofflor för att undvika de vassa taggarna och för att inte göra dig illa på de vassa klipporna.

Alger, maneter och sjögräs kan förekomma på vissa stränder beroende på säsong och hur vinden blåser, algerna gör vattnet grumligt, men är helt ofarligt.

 

Livräddare finns i det gul/röda tornet. Livräddarna är utbildade i första hjälpen, och kan även hjälpa till med att plåstra om eventuella skrubbsår. När du besöker en ny strand, gör dig bekant med omgivningarna, lokalisera livräddartornet och håll koll på flaggsystemet. Är du osäker eller badar på en strand utan livräddare och det går vågor, avstå. Säkra simplatser är markerade med röda bojar, som indikerar områden där motorbåtar och andra flytande farkoster inte får färdas. 

Det här betyder flaggornas färg på stranden:

Röd flagga: Badförbud.

Gul flagga: Aktsamhet vid bad. Se särskilt upp med barn, som inte bör bada själva.

Grön flagga: Fritt fram att bada.

Alla nödsituationer, du behöver inget landsnummer: 112. 

Söker du en handikappvänlig strand? Klicka här för att ladda ner en lista på stränder för dig som är rullstolsburen.

 

Limnara Beach

Stranden ligger ett par kilometer utanför Agia Napa nära Cape Greco. Stranden består av fyra små bukter och det är mycket långgrunt och barnvänligt med vågbrytare. Här finns omklädningsrum, toaletter, duschar och livräddare samt restauranger. Stranden är populär bland lokalbefolkningen och utsikten från stranden mot Cape Greco är underbar.

 

Ammos tou Kambouri Beach

En mysig lite lugnare strand. På stranden hittar du duschar, toaletter, omklädningsrum samt livräddare. Runt stranden finns klippor vilket gör att det här är en bra plats för snorkling.  Det finns gott om parkeringsplats nära stranden som är väl skyltad från den lilla vägen som löper parallellt med huvudvägen till Cape Greco. 

 

Glyki Nero, Pantachou Beach - stranden vid hamnen

Den långa fina stranden till vänster om Agia Napas hamn har fått många namn under åren. Stranden längst bort mot Grecian Bay och Grecian Sands Hotel har aningen finare, vitare sand, samt att det är lite mer långgrunt. På stranden finns restauranger och snackbarer. Priserna ligger på samma nivå och kom ihåg att det alltid är dyrare på en strandservering än på en restaurang i en liten by. Du hittar duschar, toaletter, omklädningsrum samt livräddare längs med hela stranden. Här finns också en myriad av olika vattensporter. Du når stranden via små gångvägar längs med gatan Kryuo Nero eller via hamnen där du hittar en stor parkeringsplats.

 

Loukos tou Madi Beach

En liten avkopplande strand till höger om Agia Napas hamn. Den här stranden består mest av klippor. Man har byggt badbryggor för att ta sig ner i havet. Badskor rekommenderas, stranden är inte speciellt barnvänlig. 

 

Katsarka Beach

Om du fortsätter på strandpromenaden från Loukos tou Madi Beach kommer du till Katsarka Beach. Även den här stranden är aningen stenig med badbryggor. Stranden är skyltad från Nissi Avenue. 

 

Pernera A Beach och Musan undervattensparken

En härlig bukt och strandpromenaden löper längs med hela stranden, så du kan lätt ta dig vidare till de övriga stränderna om du vill. På stranden hittar du duschar, toaletter, omklädningsrum. Stranden är mycket barnvänlig och det är långgrunt på vissa ställen. Längst bort till höger på stranden brukar botten vara som finast. Här hittar du Musan, skulpturparken som ligger under vattnet. Stranden är perfekt för den som vill snorkla.

 

Sandy Bay, Vathia Gonia Beach

Sandy Bay ligger i närheten av Nissi Beach, och är en mindre strand som ligger väl skyddad i en bukt. Sanden är lika fin som på Nissi Beach och stranden är barnvänlig. På Sandy Bay hittar du duschar, toaletter, omklädningsrum, livräddare och flera matställen. Stranden är perfekt för den som vill snorkla.

 

Nissi Beach, Nissi Bay - vykortsvacker strand

Nissi Beach är Agia Napas mest kända strand och rankad som en av de bästa. Vit fin sand, underbart turkost vatten med en liten ö inom gångavstånd i det grunda vattnet lockar tusentals besökare hit varje år. För dig som är ung är Nissi Beach ett måste, bäst drag är det på stranden på eftermiddagen då alla brukar vakna till liv efter nattens bravader. Mängder av olika events och DJs brukar locka till sig tusentals av soldyrkare varje somma. På den vänstra sidan är det lugnare.

Hela stranden är barnvänlig och ligger väl skyddad från vindar. Det går sällan höga vågor här vattnet är långgrunt.

På Nissi Beach och Nissi Bay finns toaletter, duschar, omklädningsrum, livräddare och flera matställen. Nissi Beach ligger cirka 2 kilometer väster om Agia Napas centrum, lokalbussen stannar precis utanför. En taxi från Agia Napa centrum till Nissi Beach kostar cirka 10 euro.

Latchi Adams Beach
På andra sidan Nissi Beach till höger inom promenadavstånd från stranden gömmer sig den här fina viken med kristallklart vatten. Här finns allt du behöver för en dag i solen. Stranden är perfekt för den som vill snorkla.

 

Landa, New Golden Beach - favorit hos lokalbefolkningen

Landa är en mysig strand där det sällan går höga vågor, det är långgrunt och stranden är barnvänlig. Stranden är fin med ljus sand och sandbotten, det finns duschar, toaletter, omklädningsrum och livräddare här. Det finns flera fina strandserveringar med enklare rätter utmed stranden. Stranden ligger cirka 3 kilometer från Agia Napas centrum. 

Till vänster om stranden ligger en picknickplats, Agios Nikandros, där du kan sitta och äta din matsäck i skuggan. Området är välbesökt, speciellt under vintrarna då många letar sig ut hit för att njuta av det fina vädret och äta sin lunch.

 

Mikri Landa Beach

En mindre strand till höger om Landa med klippor, sten och lite grövre sand.

Makronissos Beach - underbart kristallklart vatten

Makronissos är en av de finaste stränderna i Agia Napa och består av två bukter med vit finkornig sand som ligger en bit utanför Agia Napas centrum. Bussarna stannar på huvudvägen och det är cirka 500 meters promenad ner till stranden. Stränderna är barnvänliga, på vissa ställen är det långgrunt och botten består av mjuk len sand. Här finns duschar, toaletter, omklädningsrum, livräddare och många bra matställen.

 

Agia Thekla

Den här stranden ligger ca 7 kilometer väster om Ayia Napa. Till vänster om stranden ligger en liten kyrka och den pampiga marinan. Det är långgrunt med vit mjuk sand som är mycket barnvänlig och med en liten ö, Nisaki, som du kan gå till i det grunda vattnet. Stranden är perfekt för den som vill snorkla. På stranden hittar du toaletter, omklädningsrum, livräddare samt matställen.