Se och göra i Protaras

Protaras erbjuder en hel del förutom shopping, vattensporter och vackra stränder. För dig som vill utforska närliggande områden, hyr en bil eller hoppa på lokalbussen.

cyprus boat trip.jpg

Eftersom Protaras är en turistort finns det mycket att sysselsätta sig med. För det första får du inte glömma bort att ta del av utbudet på ditt hotell. Kanske erbjuder de ett fullspäckat aktivitetsprogram?

Vill du titta på tidtabellen för lokalbussar i Protaras ska du knappa in, osea.com.cy. Informationen finns på grekiska och engelska. Bussarna går till Agia Napa, närliggande byar och till Larnaka. Vill du resa runt ön med lokalbuss är det olika bussbolag som kör.

cyprusbybus.com - har all information och tidtabeller.

 

Green Bay sköldpaddor

Simma med sködpaddor och snorka i Green Bay. Mata inte sköldpaddorna, de är vilda djur och ska inte vänja sig vid att får mat. När turistsäsongen är över måste de klara sig själva.

 

Golden Coast fiskehamn och båtutlykter
Varför inte ta dig ner till hamnen vid Golden Coast Hotel. Här är det mest fiskebåtar, men en och annan lyxigare båt som får dig att längta till de sju haven. Eftersom det vankas fisk här hittar du garanterat en drös söta katter här som alltid får mat av snälla förbipasserande. Från den här hamnen utgår också många utflyktsbåtar. Marinpolisen har även sitt kontor och imponerande båtar här.

Båtutflykter från Protaras
Det går även båtutflykter från piren vid stranden i Protaras nära Yianna Marie - Rising Star. Håll utkik efter Coca-Colabåten som är poplär. Du kan köpa biljetter ett par dagar i förväg om du vill och biljetterna säljs vid piren. Båtarna stannar för badstopp vid längs med kusten, vissa mot gränsen till spökstaden Famagusta, vid grottorna och Blue Lagoon. 

Cape Greco - kyrkan, vandra och snorkla
Cape Greco kallas den enorma klippa du ser från hamnen i Agia Napa. Det här området är ett naturreservat. Här kan du som gillar att vandra hitta anemoner, vilda örter och cyklamen på våren. Och för den som vill snorkla eller dyka är vattnet runt Cape Greco bland det bästa på ön. Ta av från huvudvägen (i den snäva svängen där det brukar stå en sandwichbil) och kör cirka 200 meter, du hittar en asfalterad bred avtagsväg till vänster. Följ den och du kommer till kyrkan Agioi Anargyroi som är tillägnad två läkare, Kosmas och Damianos. Följer du trapporna ner bakom kyrkan kommer du till en helig grotta, längst in i grottan hittar du ikoner som föreställer Kosmas och Damianos. Gillar du att snorkla är det här en populär plats eftersom många dykare håller till här. Det är relativt lätt att ta sig i och ur vattnet.

Vattensporter i Protaras 
Varje år utökas aktiviteterna, jet ski, banana boat, undervattensdykning, båtutflykter, glasbottenbåtar, trampbåtar, vattenskidor och windsurfing för att nämna några. Här hittar du allt.

 

Pubar, karaoke och shower
Du kan sjunga karaoke på många pubar. Det finns ett enormt utbud av underhållning, shower, Tribute Acts och bingo på pubarna i Protaras. 

Magic Dancing Water
Bakom Mc Donalds hittar du Magic Dancing Waters. Du kommer se mycket reklam för det här skådespelet. För skådespel är precis vad det är, aktörerna är tusentals vattenstrålar som ”dansar” i takt med musik. Rökmaskiner och ljuseffekter gör det hela till en fantastisk upplevelse. Tips, sitt långt bak, man blir ganska blöt.

Agios Elias

Kyrkan Agios Elias kan ingen missa, den ligger på höjden och är upplyst om natten. Klarar du av de hundra trappstegen upp väntar storslagen utsikt. Sen ska du bara gå ner också, men det är gratis benträning. Det ligger en liten kiosk nedanför kyrkan där du kan stärka dig med en svalkande glass efter din insats.

Paralimni
Den närmaste staden, Protaras, bjuder på en inblick i vardagslivet. Här kan du sitta på torgkaféet och se folk passera. Bredvid torget hittar du tre kyrkor i rad, den äldsta kyrkan är från 1200-talet och innehåller ett litet bysantinskt museum. Kyrkorna är alltid öppna och det är gratis inträde.


I Paralimni hittar du affärer, moderna trendiga boutiquer, traditionella restauranger och kaféer. Kom ihåg att vissa affärer stänger för siesta mellan 13.30 – 15.30, 16.00 och att de håller stängt onsdag- och lördagseftermiddagar vilka räknas som halvdagar på Cypern. Lokalbussen stannar vid torget i Paralimni.

Du hittar fem stora varuhus i Paralimni med bättre priser än de små supermarkets i turistområdena. Här finns Xenis Supernmarket, Metro, Sklavenitis, Kokkinos och Lidl. 


Deryneia

Någon kilometer från Paralimni ligger Deryneia, precis på gränsen till den ockuperade norra delen av Cypern. Från byn kan man se över till spökstaden Famagusta (Ammochostos) som före invasionen var öns mest populära semesterort. Även här i Deryneia hittar du flera mysiga tavernor med genuin miljö. Du kan ta lokalbussen från busstationen i Paralimni vidare till Deryneia.

Hembygdsmuseum
Vill du se hur man levde förr i tiden kan ett besök på Deryneias hembygdsmuseum vara intressant. Museet ligger nära infarten till Deryneia och är väl skyltat.

Sotira – Liopetri – Frenaros – Xylofagou
Byarna kallas ”de röda byarna” tack vare den mineralrika röda jorden som är idealisk för potatisodling. Potatisexporten är enormt viktig för ön och det är här i den sydöstra delen av ön som man odlar den mesta potatisen. Det vanligaste är två skördar per år, men tre kan förekomma. Vårpotatisen sätts mellan december – februari och skördas i april – juni. Höst- och vinterpotatisen sätts mellan augusti och september, sedan skördar man den mellan november och december. Du kan alltså njuta av nyskördad potatis till jul. Några av potatissorterna är Spunta, Diamant, Cara, Nicola, Marabel, Marfona, Filea, Liseta, Sieglinde och Charlotte. Dock har man sällan så många olika sorter i affären att välja på som vi är vana vid hemifrån. Man exporterar väldigt mycket och i affären finns det som är i säsong, och det brukar fungera bra till allt. 

I samtliga byar hittar du pittoreska tavernor och intressanta kyrkor. Liopetri är bland annat känt för sin traditionella korgflätning. Researrangörerna ordnar utflykter till “de röda byarna”, en trevlig halvdagstur som ger dig en inblick i vardagslivet på Cypern. Majoriteten av de anställda på hotellen kommer från någon av de små byarna utanför Agia Napa.

Vandra på Cape Greco
För dig som har starka ben och gillar att vandra finns det en utmärkt gångstig utmed havet som börjar vid Konnos Bay vid Cape Greco. Den här vandringsleden avnjuts bäst på våren eller på hösten, mitt i sommaren är det alldeles för varmt.