Se och göra i Pafos

I Pafos hittar du historiska platser och intressanta sevärdheter. Det är nästan omöjligt att se allt, därför väljer många att återvända till Pafos. Missa inte djurparken, Pafos Zoo.

cypern-akamas.jpg

En hyrbil är att rekommendera, men det går lokalbussar till närliggande byar. Kungagravarna, Afrodiets klippa och Dionysos hus - mosaikerna, är typiska måste-se när du besöker Pafos.

Fortet i Pafos hamn

Till att börja med ska du ta en promenad ut till Pafos medeltida fort. Hit släntrar många på kvällen när solen inte är så stark. Strandpromenaden är en sevärdhet i sig, att studera folklivet är alltid kul. Båthamnen framför fortet gör det hela till ett perfekt motiv för dina första semesterbilder. Det finns många fina restauranger i hamnen.

Det Byzantinska fortet som skulle skydda hamninloppet byggdes om av frankerna på 1200 – talet, revs av venetianerna år 1570 och byggdes upp igen av osmanerna efter att de intagit ön på slutet av 1500 – talet. Under det brittiska styret användes fortet som fängelse och förråd. Man förvarade bland annat salt här. Nu används även fortet för olika kulturella framträdanden.

I september månad varje år hålls Pafos Afrodite-festivalen här som bjuder på opera med flera internationellt kända operasångare. Håll utkik i media, Cyprus Mail, för mer information.

 

Mosaikerna i Pafos

Nära hamnen lite till höger ligger Dionysos hus, Theseus hus och Aions hus. Mosaikgolven i de här patricervillorna dateras till 200 – 400 e.Kr och anses vara några av de finaste i östra Medelhavsområdet. De avbildar i huvudsak scener ur den grekiska mytologin.

 

Pafos Odeon – teater

En liten amfiteater från 100 – talet byggd av kalkstensblock hittar du nära ovannämnda mosaiker. Under sommarmånaderna används teatern för konserter och teaterföreställningar. I närheten ligger resterna av den gamla stadsmuren, det romerska torget och en byggnad helgad åt Asklepios, läkekonstens gud.

 

Afrodites klippa - missa inte

Den mest populära sevärdheten utanför Pafos är Afrodites klippa som även kallas Petra tou romiou. Klippan ligger 25 kilometer öster om Pafos på den gamla vägen och är väl skyltad. Enligt mytologin klev Afrodite ur havets skum på den här platsen. Det grekiska namnet Petra tou romiou, ”grekens sten” kommer från den legendariske bysantinske hjälten Digenis Akritas som kraftfullt lyckades hålla stånd mot de skövlande araberna. Det sägs att han kastade den stora klippan i havet och förstörde fiendens skepp.

Det går bra att bada nere vid klippan, vill man hålla sig vacker och finna kärlek ska man simma runt klippan tre gånger – helst i månsken. I närheten av klippan, vid parkeringen finns en liten snackbar och inte långt ifrån en välbesökt restaurang med ljuvlig utsikt.

 

Pafos Zoo - missa inte

En välskött stor djurpark som håller öppet året runt. Parken ligger en bit utanför Pafos, man kan åka med en av deras transferbussar från Limassol och Pafos till parken. Här finns mycket att se och lära om djur. För den som inte kan gå långt finns rulstolar att hyra. I parken hittar du allt från stora vilda djur till små ödlor, ormar, och en ofantlig mängd fåglar. Alla djur mår bra och parken är känd för sitt fina arbete. I parken hittar du museum, souvenirshop, restaurang, lekplats för de små, kafé, glasskiosk, snackbar och mycket mer. pafoszoo.com

Pafos fyr

Egentligen är det här ingen sevärdhet som du hittar omskriven i guideböcker, men den här gamla fyren som byggdes år 1888 av britterna har blivit ett uppskattat landmärke i näreheten av Pafos hamn. Fotografer och konstnärer vallfärdar hit, solnedgången vid fyren är helt fantastisk. Som en gyllene apelsin försvinner solen sakta ner i havet, och med fyren i förgrunden får man uppleva ett gratis skådespel utan like. Det här är nog en av de vackraste platserna på Cypern vid skymning.

 

Saranta Kolones

Namnet på det här slottet betyder fyrtio kolumner och byggdes av frankerna i början av 1200-talet på samma plats som ett tidigare bysantinskt slott som förstördes i en jordbävning år 1222. Platsen ligger inte så långt från hamnen i området med mosaikerna.

 

Panagia Limeniotissa – Basilikan

Den här kyrkan från tidigt 400 – tal som ligger nära hamnen var helgad åt ”Hamnens Madonna”. Den förstördes nästan helt under de arabiska anfallen på 600 – talet.

 

Panagia Chrysopolissakyrkan och Bysantinska Basilikan

Byggd på 1200 – talet över resterna av den största tidigt bysantinska basilikan på Cypern. Inom området finns Aposteln Paulus pelare där han enligt legenden blev piskad innan den romerske guvernören Sergius Paulus omvände sig till kristendomen. Du hittar kyrkan i nedre Pafos.

 

Theoskepastikyrkan

Theoskepasti betyder ”dold av Gud”. Enligt legenden dolde Gud den gamla kyrkan i dimma under de arabiska anfallen. Den nya kyrkan är från år 1923.

 

Kungagravarna i Pafos

En av de mest uppskattade sevärdheterna i Pafos som man inte får missa är de pampiga kungagravarna. De imponerande underjordiska gravarna från 300 – talet f.Kr. är utspridda över ett stort område. De är huggna direkt ur klippan och några är dekorerade med doriska kolonner. Det var förmodligen höga ämbetsmän och inga kungar som begravdes här, men gravarnas storslagenhet har gett namn åt platsen. Besöker du kungagravarna under högsäsong, undvik hettan mitt på dagen. Det kan bli oerhört varmt här ute, området är stort, det finns mycket att se och du får bättre behållning av besöket om du undviker de varmaste timmarna. Glöm inte solhatt, en flaska vatten och varför inte ett paraply som skyddar dig mot solen.


Vraket utanför Chlorakas
Kanske inte klassat som en sevärdhet i sig men det här vraket har under åren blivit lite av ett landmärke. Den ena historien om vraket är vildare än den andra, att båten var Turkisk, nej, det var den ryska maffian som smugglade knark, säger någon annan eller den bästa – små gröna män sågs hoppa i när fartyget gick på grund. Så här ligger det till. Fartyget MV Demetrios under honduransk flagg var på väg från Grekland till Syrien med virke när man gick på grund den 23 mars 1998. Troligen sökte man skydd från hårda vindar och gick för nära land. Besättningen bestod av fyra greker, två pakistanier och två syrier, alla räddades. Enligt Lloyds hade kapten och besättningen falska papper från Liberia. Hur som helst, fartyget blev kvar på klipporna mellan Pafos fyr och Chlorakas.

När all pappersexcersis var klar skulle det visa sig vara för kostsamt att bärga fartyget, dessutom hade det redan blivit lite av en turistattraktion. För att inte tala om det marina livet som började frodas på skrovet. Under åren som gått har en del intressenter velat köpa vraket för att göra om det till en nattklubb. Men något sådant tillstånd har inte getts.

Polis
Nej här vimlar det inte av poliser, när man uttalar Polis lägger betoningen på o:et istället för i:et. Ett besök i den här byn är bara ett måste. Cirka 37 kilometer norr om Pafos ligger den lilla mysiga byn. Här uppe finns det gott om restauranger, AirBnb och hotell för den som vill stanna över natt. Polis tis Chrysochou ligger på samma plats som den antika stadsstaten Marion som var ett viktigt handelscentrum under den klassiska och hellenistiska tiden. Det behagliga klimatet, de vackra stränderna och de fantastiska omgivningarna har gjort Polis till ett populärt fritidsområde.

 

Latchi - missa inte

Fortsätter du väster ut från Polis kommer du till fiskebyn Latchi som nu har förvandlats till en turistort med hotell, AirBnb och restauranger. Dock finns alla de traditionella fiskerestaurangerna kvar. När du ätit dig mätt fortsätter du ut mot stenen i vattnet med korset som satts upp till minne av en dykare som drunknat här.

Vill ta ta dig vidare behöver du fyrhjulsdriven jeep eller gå till fots. Strax kommer du till Fontana Amorosa (Kärlekskällan) som är en övervuxen, romantisk klippgrotta med en mörk liten sjö. Enligt myten tog Afrodite sina skönhetsbad här. Antikens diktare påstod att om man drack av vattnet här blev man ett räddningslöst offer för kärleken. 

 

Akamas
Naturområdet omkring Polis och Latchi ligger på på halvön Akamas. Här kan naturälskare vandra längs utprickade naturstigar genom ett orört och vackert landskap. Akamas har en yta av 250 km2 och stor variation i miljön. Det finns 530 olika växtarter varav 39 är inhemska. Variationen i djurvärden är lika imponerande, 168 fågelarter, 12 däggdjur, 20 ormar och 16 olika fjärilar. Akamashalvön är ett område med en natur av enastående skönhet, djupa klyftor, ett vilt och öde landskap och breda sandstränder. Det är också ett område med biologisk mångfald som är av stor ekologisk betydelse. Därför har man gjort allt man kan för att rädda den här ostörda platsen från hotellkedjor. Det är i den här ostörda miljön havsköldspaddorna kommer upp på land för att para sig på halvöns sanddyner. Akamas har den största oförstörda kustremsan som finns kvar på Cypern och en av de få viktiga platserna för sköldpaddor i Medelhavsområdet.

Akamas är idealiskt för vandring, cykling, fågelskådning och vattnet är perfekt för simning, dykning, snorkling, fiske och vattensporter. 

 

Afrodites Tempel

Cirka 14 kilometer öster utanför Pafos ligger ruinerna av kärleks- och skönhetsgudinnan Afrodites tempel. En del fynd på platsen har daterat templet till 1100-talet f Kr. På de gamla grekernas tid var templet ett av de viktigaste målen för pilgrimsresor. I dag är det turisterna som vallfärdar till templet.

 

Yeroskipou
Om du åker endast 3 kilometer öster om Pafos hittar du den här charmiga lilla byn vars namn betyder ”Afrodites heliga trädgård”. Byn är känd för tillverkningen av godsaken Cyprus Delight. Här hittar man även en bysantinsk kyrka, Agia Paraskevi som ligger mitt på bytorget, i närheten hittar man konst – och hantverksmuseet.

Lempa, även stavat Lemba
I byn Lempa som ligger 5 kilometer nordväst Pafos har man grävt fram en viktig boplats från kopparstenåldern. Intill utgrävningen har man rekonstruerat två av bostadshusen. Byn sjuder av olika aktiviteter då en av Cyperns konstskolor ligger här. Många konstnärer har valt att bosätta sig här och det finns även flera krukmakeri här.

Pegeia - Peyia

Byn exploaterades under byggboomen och har blivit engelsmännens favorit. Att byn lite elakt kallas för ”little England” tycker vi skandinaver bara är kul. Kanske inte lika kul för de engelsmän som flyttade till Cypern för att slippa sina landsmän. Byn är perfekt för den som vill svinga en bägare ”ale” eller äta en söndagsstek på en autentisk engelsk pub utan det traditionella brittiska hällregnet.

Byn ligger nära Coral Bay som först satte Peyia på kartan. Detta är en av de lugnaste platserna på hela ön och lokalbefolkning hävdar att ”i Peyia sker inget förhastat”. Det är just detta lugn som gör Peyia så attraktivt. Nära fiskelägret, 4,5 kilometer utanför byn Peyia ligger ruinerna av två tidigt kristna basilikor med mycket intressanta mosaikgolv som föreställer djur. Platsen måste ha varit mycket betydelsefull under den första kristna tiden. Det finns också två romerska klippgravar i närheten. Byn är också känd för sin brunn på det stenlagda bytorget.