Se och göra i Larnaka

Larnaka har mycket att erbjuda förutom shopping och den vackra stranden i centrum. Lazaruskyrkan brukar stå som nummer ett på listan "måste-se", saltsjön i solnedgång är också ett måste. Eller upptäck de små byarna och missa inte Lefkara.  

saltsjön-larnaca.jpg

Du hittar mycket att se och göra i Larnaca och dess omnejd. Du kan ta dig runt med lokalbussen eller hyrbil.

 

Saltsjön

Innan Larnakas nya flygplats byggdes passerade transferbussen den uttorkade saltsjön på väg till hotellen. Ingen tog  mycket notis av sjön under sommaren eftersom den är helt uttorkad och täckt med salt. Numera utvinner man inte saltet eftersom det inte anses vara lönsamt. Det finns en parkering och bänkar bredvid saltsjön. Solnedgången vid saltsjön är magisk.När det första regnet börjar falla på senhösten förvandlas saltsjön till en sjudande samlingsplats för 85 olika arter flyttfåglar samt tusentals övervintrande Flamingo (Great Flamingo) som stannar från november till april. De flesta Flamingo som flyttar till Cypern på hösten kommer ifrån häckningsplatser i saltvattensjöar i Iran såsom Lake Rezayeh. Medan de Flamingo som anländer på vintern har flugit från Camargue i södra Frankrike. 

Det finns en parkering och bänkar bredvid saltsjön så du kan sitta här länge och förundras över dessa vackra fåglar. För den fågelintresserade kan med lite tålamod få se Vårtrana, Svartbent Strandpipare, Skrattmås, Styltlöpare, Tjockfot, Sporrvipa, Cypernstenskvätta, och kanske Rödstrupig sångare.

Det finns även en mindre sjö vid avfarten till Oroklini nära Larnaka Bay.

 

Hala Sultan Tekke

Precis intill saltsjön ligger moskén Hala Sultan Tekke som en hägring. Moskén är byggd 1816 över Umm Harams grav. Hon sägs ha varit en släkting till profeten Muhammed och dog på den här platsen år 649 under ett arabiskt anfall. Moskén är en vallfartsort för muslimer och räknas som en av de viktigaste efter Mekka, Medina och El Aksamoskén i Jerusalem.

 

Kalavasos

Kalavasos ligger cirka 40 kilometer sydväst om Larnaka. I byn hittar du en av de viktigaste boplatserna från stenåldern på Cypern. Tenta som utgrävningen heter ser du från motorvägen. Många som kör förbi undrar vad det är för ett konstigt indiantält, och det fungerar som skydd för utgrävningarna. I byn hittar du givetvis en vacker kyrka som är tillägnad jungfru Maria och en turkisk moské. Runt byn hittar du även flera små mysiga landsbygdshotell och restauranger. Det fanns fem gruvor runt byn som en gång i tiden skapade arbetstillfällen för många. Man kan se spår av den tiden på många ställen i och omkring Kalavasos. Närheten till havet gör Kalavasos som den perfekta byn för den som önskar lugn och ro, men för den skull inte vill missa sitt morgondopp. Till kustbyn Zygi är det endast 3 kilometer och där kan du njuta av lugnet vid havet och slinka in på någon av alla fiskrestaurangerna.

 

Traditionellt hantverk i Lefkara - missa inte

Kato Lefkara och Pano Lefkara ligger cirka 8 kilometer från Skarinou vid sidan av motorvägen Nicosia – Limassol, 40 kilometer från Larnaka. Kato Lefkara betyder ”nedre” och ”pano” övre. Byarna ligger cirka 1 kilometer ifrån varandra och båda är kända för sin spetstillverkning och sina fina silverarbeten. Byarna ligger cirka 480 meter över havet på en sluttning med vidunderlig utsikt. Tack vare rik nederbörd på vintern och tre närliggande floder frodas citrus och olivträden.

Gå runt på de små smala gatorna och insup lugnet av byn där tiden verkar ha stått stilla. Tålmodigt arbetar kvinnorna med sina broderier, en bordsduk kan ta upp till ett år att tillverka. Var beredd på att alla vill visa dig sina varor och få dig att komma in i sin affär, men de gör det inte på ett påträngande sätt. Handarbetet går i arv genom generationerna, det sägs att naturen har gett inspiration åt mönstren och stygnen. Enligt legenden besökte Leonardo da Vinci byn och köpte en altarduk som han sedan donerade till katedralen i Milano. I Patsalos vackra hus ligger Lefkaras spets – och silvermuseum.

Hotell i Lefkara
Du hittar mysiga hotell och boenden i Lefkara, varför inte stanna över natt och utforska byarna i lugn och ro?

 

Kyrkor i Lefkara

Archangelos Michailkyrkan i Kato Lefkara är en enskeppig kupolkyrka med väggmålningar från sent 1100 – tal. I Pano Lefkara finns en kyrka helgad åt Det heliga korset med en vacker ikonstats från 1700 – talet och ett unikt silverkrusifix från 1200 – talet. Den 13 -14 september högtidlighåller man Korsmässan till Det heliga korsets upphöjelse.

 

Silver från Lefkara

Förutom broderade dukar är Lefkara känt för sitt traditionella filigransilver. Filigran är en mångtusenårig teknik, som används för smycken och andra föremål. Ordet filigran har vi fått från franskan och är troligen bildat av de latinska orden för tråd, filum, och korn, granum. Tekniken går ut på att trådar av silver eller guld löds på ett underlag eller vid en ”ram” av tjockare silvertråd. Ofta är tråden granulerad, dekorerad med små silverkulor, vilket ibland kallas pärlad tråd på svenska. Filigran har en lång historia och är spridd till många delar av världen. I antikens Grekland fulländades filigran- och granulationsteknikerna. När du har sett dig mätt och handlat klart kan du njuta av den gemytliga atmosfären på någon av Lefkaras traditionella restauranger.

Larnakas Medeltidsmuseum och Larnaka Fort

Fortet ligger vid hamnen i gamla stan och byggdes år 1625, det användes som fängelse under den första brittiska tiden. Nu innehåller fortet det lokala Medeltidsmuseet. På sommaren används det också som kommunens kulturcentrum. 

 

Agios Lazaruskyrkan

Inte långt från fortet hittar du den rikt utsmyckade S:t Lazaruskyrkan. Om du aldrig varit inne i en ortodox kyrka förut kommer du förundras över de pampiga guldinfattade ikonerna som pryder hela kyrkan. S:t Lazarus är Larnakas skyddshelgon och Kition blev hans andra hem efter att han återuppväckts av Kristus och utnämndes till biskop av helgonen Barnabas och Markus. Kejsar Leo VI byggde en storslagen kyrka över hans grav på 800-talet. Kyrkan som är ett av de bästa exemplen på bysantinsk byggnadskonst på Cypern renoverades på 1600-talet. Man kan besöka S:t Lazarus grav under altaret och kyrkomuseet vid sidan av kyrkan. Åtta dagar före den grekisk-ortodoxa påsken bärs S:t Lazarus ikon i procession genom Larnakas gator.

 

Kition

En av de viktigaste antika stadsdelarna med lämningar från 1200-talet f. Kr. Omkring år 1200 f. Kr. byggdes staden om av greker från Mykene och utgrävningarna har blottat cyklopiska murar med gigantiska stenblock och sammanlagt fem tempel. Kition ligger cirka 500 meter nordöst om Arkeologiska museet.

 

Angeloktisti-kyrkan

I byn Kiti som ligger 11 kilometer väster om Larnaka hittar du en underbara kyrkan vars namn betyder ”byggd av änglar”. Den här bysantinska kyrkan från 1000-talet byggdes ovanpå ruinerna av en tidig kristen basilika. Den ursprungliga absiden överlevde tillsammans med ett av de vackraste exemplen på bysantinsk konst. En sällsynt mosaik från 500-talet föreställande Jungfru Maria och Jesusbarnet mellan två ärkeänglar som är helt i klass med mosaikerna i Ravenna i Italien.

 

Stavrovouni

Uppe på en bergstopp ligger klostret Stavrovouni som betyder ”korsets berg”. Du hittar klostret cirka 9 kilometer från Nicosia – Limassols motorväg, 40 kilometer från Larnaka i närheten av byn Pyrga. Enligt legenden grundades klostret på 300-talet av S:ta Helena, Konstantin den stores mor som gav en bit av det heliga korset till klostret. Munkorden är mycket sträng och svär samma klosterlöften som munkarna på Athosberget i Grekland. Tyvärr får kvinnor inte besöka klostret. Det är förbjudet att fotografera eller filma. Den 14 september firas Korsmässan, Det heliga korsets upphöjelse med imponerande ceremonier.

Klostret Agia Varvara som ligger vid foten av klostret Stavrovouni är mer lättillgängligt, här är munkarna berömda för sitt ikonmåleri.

Choirokoitia – uttalas kjiro-ki-tia

Här har man grävt fram en av de mest betydande stenålderskulturerna i världen med en försvarsmur, runda husgrunder, gravar och många stenverktyg och kärl. Platsen dateras från år 7000 f.Kr. och du hittar den 48 kilometer söder om Nicosia och 31 kilometer från Larnaka. Platsen finns listad på UNESCO’s lista för världsarv.