Se och göra i Limassol

I Limassol med omnejd finns det många intressanta historia platser att besöka. I juni anordnas alltid en Shakepearfestival i vackra Kourion.

limassol-cypern

Kolossiborgen

En spännande byggnad som får dig att känna dig som en riddare så fort du kliver in genom dörrarna. Borgen har också blivit enormt populärsom bakgrund till bröllopsfoton. Borgen ligger 14 km väster om Limassol på väg mot Paphos, följ skyltarna. Kolossi är ett fint exempel på militär arkitektur. De äldsta delarna är från 1200 – talet och borgen fick sin nuvarande form i mitten av 1400 – talet. Efter Akkos fall år 1291 blev borgen högkvarter för Johanniterriddarna från Jerusalem. På 1300 – talet innehades borgen under några år av Tempelriddarna.

 

Tempelriddarna var en militär munkorden som formades i slutet av det första korståget för att skydda de kristna pilgrimerna på deras färd till det heliga landet. Aldrig förr hade världsliga riddare samlats och tagit klosterlöften, man kan säga att de var de första krigarmunkarna. Tempelriddarna slogs sida vid sida med Kung Richard I (Rickard Lejonhjärta) och andra korsfarare i slagen om det heliga landet.

I närheten av Kolossiborgen ligger ruinerna av ett sockerbruk från 1300 – talet.

Limassols fästning och Cyperns medeltidsmuseum

Enligt legenden var det här som Richard Lejonhjärta år 1191 gifte sig med Berengaria av Navarra och krönte henne till Englands drottning. Fästningen är byggd på 1300 – talet på samma plats som ett tidigare bysantinskt slott och innehåller Cyperns medeltidsmuseum. Du hittar fästningen nära den gamla hamnen inte så långt ifrån gamla stan.

 

Limassols arkeologiska museum

Här hittar du en spännande samling lokala fynd från stenåldern till romersk tid.

 

Saltsjön i Limassol

Precis som i Larnaka finns det en saltsjö strax utanför Limassols centrum. Sjön är betydligt större än den i Larnaka och är omgiven av långa promenadvänliga stränder. När det första regnet börjar falla på senhösten förvandlas saltsjön till en sjudande samlingsplats för 85 olika arter flyttfåglar samt tusentals övervintrande Flamingo (Great Flamingo) som stannar från november till april. De flesta Flamingo som flyttar till Cypern på hösten kommer ifrån häckningsplatser i saltvattensjöar i Iran såsom Lake Rezayeh. Medan de Flamingo som anländer på vintern har flugit från Camargue i södra Frankrike. För den fågelintresserade kan du med lite tålamod få se Vårtrana, Svartbent Strandpipare, Skrattmås, Styltlöpare, Tjockfot, Sporrvipa, Cypernstenskvätta, och kanske Rödstrupig sångare.

 

Kourion

En viktig antik stadsstat och en av de viktigaste utgrävningarna på Cypern där man fortfarande kan hitta skatter. Här kan du utforska teatern, badhusen och stadium. Den magnifika grekisk – romerska teatern som ursprungligen byggdes på 100 – talet f.Kr. är fullständigt restaurerad och används för musik- och teaterföreställningar. Utsikten och akustiken här är helt enastående, tänk dig att sitta under stjärnorna en ljummen kväll och njuta av en konsert. Varje år i juni håller man en Shakespearefestival här.

Eustolios hus, en romersk privatvilla blev rekreationscenter för allmänheten under den tidigt kristna tiden och består av flera bad och många fina rum med mosaikgolv från 400 – talet. Den tidiga kristna basilikan är från 400 – talet och var förmodligen Kourions katedral med en dopfunt vid den norra fasaden. Både Achilles och Gladiatorernas hus har vackra mosaikgolv.

Nymphaeum, helgat åt vattennymferna är en elegant romersk byggnad.

 

Kourionmuseet

Här hittar du mängder av fynd från utgrävningarna i närheten av Kourion. Alla fynd är placerade i ett vackert gammalt hus. Du hittar museet 14 kilometer väster om Limassol i byn Episkopi.

 

Apollons Ylatis Tempel

När du besöker Kourion passa då på att besöka det här templet som ligger 3 kilometer väster om Kourion. Apollon Ylatis, skogsguden var staden Kourions beskyddare. Apollon dyrkades här från 700 – talet f.Kr. till 300 – talet e.Kr. Den sydvästra sidan av templet har restaurerats och utgrävningarna har också avslöjat andra viktiga tempelbyggnader som badanläggningen, besöksrummen, idrottsplatsen och en helig inhägnad.

 

Amathus

En av de antika stadsdelarna på Cypern ligger 11 kilometer öster om centrum nära Amathus Hotell. Enligt myten var det här som Theseus övergav den gravida Ariadne efter att ha dödat Minotauros. Här blomstrade en viktig Afrodite – Astartekult. Man har grävt ut delar av akropolen och agoran, liksom delar av den övre och nedre staden. Lämningarna är från arkaisk, romersk och kristen tid.

 

St. Nicholas of the cats-klostret

Det här låter spännande, ett kloster med katter? Ja, faktiskt och att det ligger på halvön Cape Gata som betyder honkatt gör att det måste ligga någon sanning i det hela. Enligt legenden härstammar katter från de djur St. Helena lät hämta ön för att komma till bukt med alla de ormar som härjade vilt. Och det verkar ha lyckats bra, nu har katterna inte så värst mycket mer att göra än att posera för turisternas foton, vara allmänt söta och lata sig i solen. Nunnorna uppskattar inte att bli fotograferade, men däremot blir de glada om man tar med sig några burkar kattmat.

 

Agios Georgios Alamanosklostret

Grundat på 1100 – talet, förutom åt sina religiösa sysslor ägnar sig nunnorna åt ikonmåleri, blom- och kryddodling samt honungstillverkning. Klostret ligger 19 kilometer från Limassol på Nicosia-Limassol-vägen.

Panagia tis Amasgouklostret

Den lilla kyrkan helgad åt Jungfru Maria är från slutet av 1000 – talet och har ett par sällsynta väggmålningar från 1100 – 1300 – och 1700 – talen som är lika vackra som de i Asinou och Panagia tou Araka. Delar av klostret har renoverats efter originalritningarna. Klostret ligger 1.5 kilometer sydväst om byn Monagri nära Limassol – Platresvägen.