Se och göra i Agia Napa

Självklart kan du bara njuta av solen och stränderna i Agia Napa. Men till slut kanske du vill se och göra något. Missa inte klostret, skulpturparken, ta en båtutflykt eller gå på tivoli.

agia napa utflykter.JPG

Utflykter från Agia Napa
Hör med din researrangör eller en lokal resebyrå som anordnar utflykter runt ön. En dagsutflykt till Troodosbergen är härligt under den varmaste årstiden, eller varför inte besöka den historiska staden Pafos? Du kan resa på egen hand med lokalbussen till Larnaka, Limasol eller Nicosia, strosa i de små gränderna, shoppa och äta en god lunch. Hyr en bil och ta dig runt ön i din egen takt. Lokalbussarna tar dig även till Protaras/Fig Tree Bay där du kan spendera dagen 

Utflyktsbåtar och partybåtar från Agia Napas hamn
Det finns gott om utflyktsbåtar i Agia Napas hamn. En del båtar är så kallade submarines och går delvis under vattnet, en del är glasbottenbåtar och vissa gigantiska med alla bekvämligheter och underhållning. De flesta säljer biljetter online, men det är vanligast att man bokar direkt nere i hamnen. Båtarna gör badstopp utmed kusten i Protaras och du får se grottorna och Blue Lagoon. En del båtar erjuder mat och dryck. Under högsäsongen är det oftast mycket folk och högt tryck på båtturerna, söker du lugn och ro ska du boka en tur med katamaranen (catamaran, på engelska). Hör med din arrangör eller en lokal resebyrå för biljetter.

Sevärdheter i Agia Napa 

Hamnen i Agia Napa med alla sina färggranna fiskebåtar.
Här kan du se fiskebåtarna komma in med dagens fångst, men du ska vara här tidigt, runt klockan sex brukar de första båtarna tuffa in. Hamnen har även blivit en populär mötesplats med många mysiga fiskrestauranger och pubar. 
Om du tycker om att promenera ska du följa gångvägen längs havet som sträcker sig flera kilometer från hamnen i Agia Napa föribi Nissi Beach och Makronissos. Ta på en solhatt och ta med en flaska vatten. Den bästa tiden att gå är före klockan nio på morgonen eller sent på eftermiddagen. 

Klostret i Agia Napa
Klostret och klostertorget utgör en mysig samlingspunkt mitt i Agia Napas centrum. Det charmiga medeltida klostret är omgivet av en hög mur och helgat åt ”Skogens Madonna”. Kyrkan är från 1500 – talet och är delvis underjordisk och huggen direkt ur klippan. Byggnaden väster om kyrkan tillhör Världskyrkorådet som ofta håller möten här. Det stora mullbärsfikonträdet utanför den södra ingången är enligt sägen mer än 600 år gammalt. Hela klosterområdet är upplyst på kvällen och har blivit en populär plats för de som bara vill sitta en stund och meditera. Här bor varken nunnor eller munkar. Om man vill gå in i den lilla kyrkan skall man täcka axlar och knän, alltså inte kliva in kyrkan i badkläder eller shorts.

 

Klostertorget i Agia Napa
Bredvid klostret hittar du två torg. På det nedre torget hittar du en scen där det ofta bjuds på uppträdande. Turistbyrån har mer information om kommande festivaler och uppträdanden. Under Agia Napa-festivalen som går av stapeln i slutet av september varje år är det full fart vid klostertorget.
Bästa tipset! Sätt dig på det nedre torget precis innan skymning, och lyssna på tusentals fåglar som samlas i träden bredvid busshållplatsen och taxistationen. Slut ögonen och njut av stunden.


Thalassamuseet i Agia Napa
Inte så långt ifrån torget ligger sjöfartsmuseet. Thalassa är ett museum som satsar på olika utbildningsprogram och kulturella evenemang. Man vill uppmuntra till kunskap och intresse för Cyperns fantastiska sjöfartshistoria. Här hittar du en fantastisk kopia av ett handelsskepp som sjönk utanför Kyrenias kust på 300 – talet. Samt en mängd skulpturer, målningar och statyer.

Statyparken - Agia Napa Sculpture Park - missa inte!
Strax utanför Agia Napa på höjden mitt emot Marina Hotel ligger statyparken. Varje år skapas nya fantastiska skulpturer till samlingen. En oas som måste ses. Undvik att besöka platsen mitt på dagen under högsäsongen, det blir alldeles för varmt. Du får bäst behållning av parken en tidig morgon eller sent på eftermiddagen. Det är gratis entré.

 

Agia Thekla
Agia Thekla är en av de finaste stränderna i området väster om Agia Napa nära Agia Napa Marina. Bredvid stranden ligger en liten kyrka som är byggd på en gammal bosättnings- och gravplats. Till vänster om kyrkan kan man se ett stenbrott och en katakomb. Det är troligt att den turkiske generalen Piele Pasha kom i land här med sina trupper som marscherade till Famagusta där de hjälpte General Moustaffa ta över staden år 1571.

 

Agia Napa Marina
Kika runt i den nybyggda marinan som du hittar i Agia Theklaområdet. Har du en lyxyacht kan du lägga till här. Lyxiga lägenheter och hus finns till salu och du hittar ett mängd fina restauranger och trendiga kaféer i marinan. 


Waterworld
Vattenparken i utkanten av Agia Napa lockar alltid besökare. I parken finns gott om bekvämligheter och restauranger. Utrusta dig med hög solskyddsfaktor och en gnutta tålamod.


Parko Paliatso - tivoli mitt i stan
Om du reser med barn eller bara är barnsligt förtjust i karuseller är det här något för dig. Det är gratis entré till parken och biljetter till attraktionerna löser du på plats. Nöjesparken ligger centrum på Nissi Avenue inte långt ifrån Mc Donalds.


Musan Undervattensparken - missa inte!
En helt magisk plats för den som gillar att snorkla eller dyka. Musan påminner om ett museum med fantasieggande skulpturer under vattnet. Du hittar undervattensparken nära Simos Magic Hotell. 

Cape Greco
Cape Greco kallas den enorma klippa du ser från hamnen i Agia Napa. Det här området är ett naturreservat, här får inga hotell byggas. Här kan du som gillar att vandra hitta anemoner, vilda örter och cyklamen på våren. Och för den som tycker om att snorkla eller dyka är vattnet runt Cape Greco bland det bästa på ön. Här hittar du en underbart vacker kyrka längst ut på klippan, kyrkan är nästan lite i stil med den i Mamma Mia-filmen. Ta av från huvudvägen i den snäva svängen där det brukar stå en sandwichbil och kör cirka 200 meter. Du hittar en asfalterad bred avtagsväg till vänster. Följ den och du kommer till kyrkan Agioi Anargyroi som är tillägnad två läkare, Kosmas och Damianos. Följer du trapporna bakom kyrkan kommer du till en helig grotta och längst in i grottan finns ikoner som föreställer Kosmas och Damianos. Gillar du att snorkla är det här en populär plats eftersom många dykare håller till här. Det är relativt lätt att ta sig i och ur vattnet.

Paralimni
Den närmaste staden till både Agia Napa och Protaras bjuder på en inblick i vardagslivet. Här kan du sitta på torgkaféet och se folk passera. Bredvid torget hittar du tre kyrkor i rad, den äldsta kyrkan är från 1200-talet innehåller ett litet bysantinskt museum. Kyrkorna är öppna och det är gratis inträde.
I Paralimni hittar du affärer, moderna trendiga boutiquer, traditionella restauranger och kaféer. Kom ihåg att vissa affärer stänger för siesta mellan 13.30 – 16.00 och att det även de flesta har stängt onsdag- och lördagseftermiddagar. Lokalbussen stannar precis bredvid torget.

Du hittar fem stora varuhus i Paralimni med bättre priser än de små supermarkets i turistområdena. Här finns Xenis Supernmarket, Metro, Sklavenitis, Kokkinos och Lidl.


Deryneia

Någon kilometer från Paralimni ligger Deryneia, precis på gränsen till den ockuperade norra delen av Cypern. Från byn kan man se över till spökstaden Famagusta (Ammochostos) som före invasionen var öns mest populära semesterort. Även här i Deryneia hittar du flera mysiga tavernor med genuin miljö. Du kan ta lokalbussen från busstationen i Paralimni vidare till Deryneia.

Hembygdsmuseum
Vill du se hur man levde förr i tiden kan ett besök på Deryneias hembygdsmuseum vara intressant. Museet ligger nära infarten till Deryneia och är väl skyltat.

Sotira – Liopetri – Frenaros – Xylofagou
Byarna kallas ”de röda byarna” tack vare den mineralrika röda jorden som är idealisk för potatisodling. Potatisexporten är enormt viktig för ön och det är här i den sydöstra delen av ön som man odlar den mesta potatisen. Det vanligaste är två skördar per år, men tre kan förekomma. Vårpotatisen sätts mellan december – februari och skördas i april – juni. Höst- och vinterpotatisen sätts mellan augusti och september, sedan skördar man den mellan november och december. Du kan alltså njuta av nyskördad potatis till jul. Några av potatissorterna är Spunta, Diamant, Cara, Nicola, Marabel, Marfona, Filea, Liseta, Sieglinde och Charlotte. Dock har man sällan så många olika sorter i affären att välja på som vi är vana vid hemifrån. Man exporterar väldigt mycket och i affären finns det som är i säsong, och det brukar fungera bra till allt. 

I samtliga byar hittar du pittoreska tavernor och intressanta kyrkor. Liopetri är bland annat känt för sin traditionella korgflätning. Researrangörerna ordnar utflykter till “de röda byarna”, en trevlig halvdagstur som ger dig en inblick i vardagslivet på Cypern. Majoriteten av de anställda på hotellen kommer från någon av de små byarna utanför Agia Napa.

Vandra på Cape Greco
För dig som har starka ben och gillar att vandra finns det en utmärkt gångstig utmed havet som börjar vid Konnos Bay vid Cape Greco. Den här vandringsleden avnjuts bäst på våren eller på hösten, mitt i sommaren är det alldeles för varmt.