Protaras

Protaras, även kallat Fig Tree Bay av svenskarna är turistorten på Cyperns östkust cirka tio kilometer nordöst om Agia Napa. Området växer hela tiden, nya hotell och restauranger dyker upp. Här bor cirka 500 personer året runt, men under sommaren är Protaras ett paradis för den som vill ha sol och bad. För cyprioterna är Protaras populärt, många har sitt sommarhus här och reser dit för att fira helg.

Cyprus Fig Tree Bay.JPG

I Protaras hittar soldyrkaren sin favoritplats. Här finns några av öns bästa stränder. Nattlivet i Protaras är lugnare än i Agia Napa och många barnfamiljer väljer därför att semestra här. 

I Protaras hittar du den övre huvudgatan, samt den nedre gatan som är enkelriktad, båda är kantade med restauranger, pubar och mysiga affärer. Trottoarerna är breda i Protaras och det finns gott om övergångsställen. Protaras är det mest handikappvänliga turistområdet på Cypern med ramper på flera stränder och trafiken är lugnare än i Agia Napa. Protaras och Pernera hör i hop och tillhör Paralimnis kommun. Pernera är ett mindre turistområde inom gångavstånd, enklast via strandpromenaden, och lokalbussen går regelbundet mellan orterna. Resan mellan Pernera och Protaras tar 7-10 minuter, en bussbilljett kostar inte mer än 2 euro.

Här finns allt du behöver

I Protaras - Pernera hittar du allt du behöver för en härlig solsemester. Det är gångavstånd till det mesta. Du kilar bara ner till supermarketen och köper dina färska morgonfrallor. På kvällen köper du med dig en flaska vin som du avnjuter på balkongen. Stränderna ligger som små pärlor längs kusten och du kan prova en ny strand varje dag.

Shopping i Protaras
I Protaras hittar du välfyllda souvenirbutiker, sko- och klädbutiker, apotek, optiker, ett par nattklubbar och gott om pubar. Eftersom Protaras är en turistort stänger inte affärerna för den sedvanliga siestan. De flesta håller öppet mellan klockan 08.00 -23.00 förutom söndagar då många stänger tidigare på dagen.


Bästa tiden att resa till Protaras

Vill du ha lite lugn och ro reser du till Protaras i april, maj, september eller oktober. Under högsommaren juni, juli augusti är det skön puls inne i Protaras för den som inte vill gå och lägga sig innan midnatt. Det är sällan stökigt. Den populäraste stranden i Protaras heter Fig Tree Bay och det är bara svenska charterarrangörer som envisas med att kalla hela området, Protaras, för Fig Tree Bay. 

Havet är som varmast på hösten och turistsäsongen slutar sista veckan i oktober då de flesta slår igen. Endast ett par hotell, Lidl och några kaféer/pubar brukar hålla öppet året runt. 
 

Lokalbussen från Agia Napa passerar Protaras och Pernera på väg in till den närliggande staden Paralimni. Från Protaras till Paralimni är det cirka 9.6 km.

Pernera
Området Pernera tillhör Protaras, men ligger cirka 3 från Protaras centrum. Här hittar du hotell, semesterhus, affärer, pubar och restauranger. Varken Pernera eller Protaras räknas som byar, de är uppbyggda turistområden. Lokalbussen passerar givetvis Pernera. Området är behändigt med gångavstånd till allt. Flera svenska charterhotell ligger på en lugn tvärgata med ett par minuters gångavstånd nära havet. I Pernera hittar du fina restauranger och pubar, dock inga nattklubbar. Och du har alltid nära till havet.

 

Vill du gå till Protaras centrum från Pernera kan du ta en genväg utmed havet. Via strandpromenaden tar du dig in till Protaras centrum på 10-20 minuter beroende på ork och val av skor. Utmed strandpromenaden hittar du mysiga fikaställen med bland annat våfflor och glass. Strandpromenaden är upplyst på kvällarna och det är alltid folk i rörelse.