Pafos

Pafos består av två städer och var under den grekiska och romerska tiden Cyperns huvudstad. Här finns historia, sevärdheter varvat med moderna hotell och golfbanor. Passa på att hälsa på pelikanen som håller till i hamnen.

paphos-cypern.jpg

Pafos är listad på UNESCO’s officiella världsarvslista.Överallt snubblar man på tusenåriga historiska lämningar. Staden är också känd för kärleksgudinnan Afrodite som klev upp ur det skummande havet. Ett måste-se när du besöker Cypern är Afrodite-klippan.

 

Pafos har mycket att erbjuda alla åldrar

Pafos lockar med sin trevliga hamn, medeltida fort, imponerande landsbygd, historiska platser och moderna shoppingcenter. Den invecklade golvmosaiken i Pafosmosaikerna är en stor turistattraktion liksom de imponerande underjordiska kungagravarna som är uthuggna ur klippor och smyckade med doriska pelare.

Det finns så mycket att se i Pafos att du vill återvända flera gånger. Pafos är också ett populärt turistmål bland lokalbefolkningen.

Nedre Pafos

I nedre Pafos, som ibland även kallas nya Pafos hittar du moderna hotell, barer, underbara små stränder och allt som en turiststad förväntas ha. Här finns även gott om souvenirbutiker, optiker, apotek, snabbmatskedjor, kända klädeskedjor och även exklusivare restauranger. Du hittar även en stor välsorterad mataffär som heter “Papantonios” i nedre Pafos med bättre priser än de små supermarkets som finns i varje gathörn. Trots att de flesta livnär sig på turismen här får man ändå en känsla av att vara i en vanlig stad, det är alltså inte bara kulisser. Ett måste när du är i Pafos är att promenera ner till hamnen och fortet. Hamnpromenaden är kantad med fina restauranger och fikaställen.

Gillar du shopping ska du ta dig till Kings Avenue Mall som ligger mellan övre och nedre Pafos inom gångavstånd från nedre Pafos.

 

Ktima – övre Pafos

Vill strosa gå på smala branta gator och uppleva en vanlig stad åker du upp till övre Pafos, som kallas Ktima av cyprioterna. I Ktima hittar du de där små mysiga kvarterskrogarna man ofta ser på bild i resereportagen. I Ktima hittar du även museum och många andra intressanta saker att titta på. Eller sätt dig ner och njut av den fantastiska utsikten. Det går bussar mellan övre och nedre Pafos – Ktima, den 3 kilometer långa sträckan tar ungefär 10 minuter.

Vill du åka till närliggande byar eller till turistområdet Coral Bay strax utanför Pafos med lokalbuss går det också bra.

 

Vintersemester i Pafos?

Pafos är ett bra val för en vintersemester då dagstemperaturen ofta ligger på sjutton grader när det är som kallast. Och för dig som vill njuta av Cyperns sol på vintern är Pafos ett mycket bra val. Även om en hel del butiker är stängda är det mycket folk i rörelse, flera europeiska resebolag kör charterresor till Pafos under hela vintern. Pafos är livligare på vintern än till exempel Agia Napa och Protaras. Vill du flyga dierkt till Pafos från Sveige får du leta efter ett flyg med mellanlandning.

Båtutflykter

Du hittar utflyktsbåtarna i Pafos hamn. Du kan välja och vraka mellan enklare dagsturer eller lite lyxigare varianter. Vill du se Blue Lagoon, den blå lagunen i Akamas hittar du flera som kör kryssningar längs Akamaskusten både från Pafos hamn och från fiskebyn Latchi.

 

Stränder i Pafos

I Pafos centrum hittar du en härlig liten strand där många cyprioter tar sitt morgondopp. I Pafos är sanden grövre än  i Agia Napa och Protaras. Det finns många Blå-Flagg-stränder, gott om vattensporter och matställen på stränderna. 

 

Sjöborrar förekommer på stränder med mycket sten och klippor, sjöborrarna trivs inte på de stränder som har sandbotten. Använd badskor – rejäla remsandaler eller Crocs, Foppatofflor för att undvika de vassa taggarna och för att inte göra dig illa på de vassa klipporna.

Alger, maneter och sjögräs kan förekomma på vissa stränder beroende på säsong och hur vinden blåser, algerna gör vattnet grumligt, men är helt ofarligt.

 

Livräddare finns i det gul/röda tornet. Livräddarna är utbildade i första hjälpen, och kan även hjälpa till med att plåstra om eventuella skrubbsår. När du besöker en ny strand, gör dig bekant med omgivningarna, lokalisera livräddartornet och håll koll på flaggsystemet. Är du osäker eller badar på en strand utan livräddare och det går vågor, avstå. Säkra simplatser är markerade med röda bojar, som indikerar områden där motorbåtar och andra flytande farkoster inte får färdas. 

Det här betyder flaggornas färg på stranden:

Röd flagga: Badförbud.

Gul flagga: Aktsamhet vid bad. Se särskilt upp med barn, som inte bör bada själva.

Grön flagga: Fritt fram att bada.

Alla nödsituationer, du behöver inget landsnummer: 112. 

Söker du en handikappvänlig strand? Klicka här för en lista på stränder för dig som är rullstolsburen eller lever med en funktionsnedsättning.

Coral Bay 

Den största och populäraste stranden ligger cirka 9 kilometer utanför Pafos i ett område som kallas Coral Bay. Här är sanden lite grövre, men ändå mycket fin. Stranden är barnvänlig och det finns flera restauranger i närheten. Väljer du att resa till Coral Bay på semster kommer du inte bli besviken. På stranden hittar du livräddare och toaletter.

 

Pafos Municipal Beach 

Mitt i centrum hittar du den här 150 meter långa stranden med utsikt över Pafos fort. Finare utsikt än så här kan du knappast få på någon strand på Cypern. Stranden är perfekt för dig som väljer att bo centralt i Pafos. Bredvid stranden går strandpromenaden som tar dig in till hamnen. På stranden hittar du livräddare, duschar, toaletter, omklädningsrum, vattensport och matställen. 

 

Faros Beach

Faros Beach hittar du till höger om hamnen omgiven av bördiga fält. Du når stranden med lokalbussen, egen bil eller moped. Stranden är mycket populär bland lokalbefolkningen. På stranden finns livräddare, omklädningsrum, duschar, toaletter och matställen. Utsikten från den här stranden är en av de bästa på Cypern. Närheten till de arkeologiska utgrävningarna vid hamnen gör att man känner historiens vingslag när man sluter ögonen och lyssnar på havets brus.

 

Yeroskipou Municipal Beach

Öster om Pafos centrum hittar du den här härliga stranden nära Louis Phaeton Hotel. Här finns livräddare, toaletter, vattensporter och många matställen.