Nyheter från Cypern på svenska

Läs nyheter och utvalda notiser från Cypern på svenska. Få en inblick i vardagen, missa inte någon festival och ta del av vad som händer på ön. 

Reading a Newspaper

Nyheter och kultur från Cypern i korthet
Nyhetsveckan varje Lördag

Nyheter 24/9/2022
Mindre jordbävning

En mindre jordbävning med magnituden 2,4 inträffade i Limassol på söndagsmorgonen elva kilometer nordväst om Limassol. Skalvet drabbade på ett mycket grunt djup av 5 km och inga skador eller personskador rapporterades.

Ökad militär närvaro på norra Cypern
Turkiet kommer att förstärka sin militära närvaro i norr efter att USA hävt försvarshandelsrestriktioner på Cypern, sade Turkiets president Tayyip Erdogan.

Turkiet och Grekland

Cypern har uttryckt stark oro när det gäller Turkiets nya hot mot Grekland över de Egeiska öarna. Turkiet lämnade in en protest till Washington efter att ha anklagat Aten för att ha placerat ut USA:s pansarfordon på två Egeiska öar nära den turkiska kusten.

 

I Nicosia sa utrikesminister Ioannis Kasoulides att Turkiets upptrappning ökar oron eftersom Cypern oundvikligen kommer att vara inblandad i en eventuell militär konfrontation. Cypern är delat sedan en invasion 1974 av Turkiet som fortfarande har trupper i den utbrytande norra delen av EU-medlemsön. 

 

Cypern utfärdar 7 000 arbetstillstånd 
Ordföranden för Invest Cyprus Evgenios Evgeniou sade på onsdagen att Cyperns policy att bevilja skattelättnader till utländska teknikföretag har varit effektiv, vilket resulterat i att 7 000 arbetstillstånd har utfärdats för högutbildade personer som valde att flytta sin affärsverksamhet till ön.

”Till exempel, år 2022 är antalet arbetstillstånd som ges i förhållande till högkvalificerade personer för företag som godkänts av det biträdande ministeriet för forskning, innovation och digital politik och passerat genom handelsministeriets one-stop-tjänst i ordningen på 7 000”, sa Evgeniou under ett evenemang som hölls av Cyprus Investment Funds Association (CIFA).

Akamas

Regeringen har undertecknat ett avtal på 6,3 miljoner euro med en privat entreprenör för förbättringar av det befintliga huvudvägnätet i Akamas National Forest Park. Avtalet slöts förra veckan undertecknades mellan Department of Forests och Cyfield Group, för förbättringar på vägar med en total längd av 13,4 km.

Varning från hälsoministeriet 

Hälsoministeriet har varnat för att Aedes Aegypt-myggor – ofta kallad gula-febermyggan – har identifierats på Cypern, främst i området Dromolaxia, nära Larnaca.

Insekten är känd för att sprida gula febervirus, denguefeber och zikafeber, bland annat.

Ministeriet uppmanade på torsdagen medlemmar av allmänheten att vara vaksamma och göra sitt yttersta för att minska vattensamlingar som kan fungera som grogrund för myggan.

Paphos det grönaste resmålet i Europa
Paphos har mottagit ett europeiskt Silver "Quality Coast"-pris för 2022 och har inkluderats bland de 100 "grönaste destinationerna" i Europa.

Pafos kustlinje erkändes som en attraktiv destination för besökare som vill kombinera semester och njuta av naturen i en stad som bevarar miljön samtidigt som man skyddar och lyfter fram den lokala identiteten och kulturarvet.

Nya regler för hundägare

Ett omfattande lagförslag som lagts fram till parlamentet har som mål att helt se över reglerna för hundägare. Man föreslår 300 euro i böter för den som inte plockar upp hundbajs, 200 euro i böter för den som inte registrerar sin hund och 1 000 euro i böter för den som ägar en hund som anses tillhöra en farlig ras – detta är bara några av de föreslagna bestämmelserna.

Ayia Napa Medeltidsfestivalen 
Den är dags för den 17:e medeltidsestivalen i Agia Napa, den 8-15 oktober. Ayia Napa förvandlas åter till en sagolik medeltida stad med skådespel och föreställningar.

 

Det blir uppträdanden på scenen vid torget samt parader med riddare, akrobater, prinsessor, drakar, häxor, älvor och sagohjältar.

När: 8-15 oktober.
Var: Agia Napa.
För mer information: Facebooksidan @AYIANAPAMedievalFestival

Spökradion ger dig fler nyheter och svensk musik, Spökradion sänder från Cypern. 
Cypernguiden har ingen koppling till Spökradion.

Funderar på hur det skulle vara att flytta till Cypern?

I Cypernguidens digitala guide, Flytta till Cypern, hittar du mängder av viktig information samt över 30 länkar som du har nytta av i ditt planerande.  Beställ flyttguiden här.

Missa inte den roliga charterboken

Hör ni mig där bak? En Feelgood-roman som utspelar sig på Cypern, med en härlig tvist i en tidsresa.

Reseagenten Lisette kliver på ett flygplan tillsammans med nya kollegan Kim. De reser till Cypern på affärsresa kombinerat med ett par dagars semester. Lisette har inte varit ledig på sju månader och funderar på att stänga av telefonen för att få lugn och ro. Hon somnar på planet och när de kommer fram till hotellet inser hon att de hamnat fel.

Tjejernas telefoner fungerar inte, hotellets inredning är omodern, man tar inte euro och visakorten fungerar inte. När de ser sig i spegeln möter de två yngre versioner av sig själva. Flygresan har tagit dem till sommaren nittonhundra åttiosex. Deras semester blir annat än avkopplande, de har inga pengar och måste ordna fram mat. De blir mästare i fickstölder, begår inbrott, blir kära i fel personer samtidigt som det förflutna jagar ikapp dem med pinsamheter och kalla fakta. Sakta kommer de till insikt om livets mening och om vad som är viktigt. 


Boken utspelar sig på hotellet Beau Rivage som låg i Larnaka Bay. Författaren Jessica DK Jackson är bosatt på Cypern och åkte ofta förbi hotellet. En dag 2014 kom iden till boken när hon passerade hotellet - vad skulle hända om någon kom dit, från nutid, fast i dåtid, år 1986.


Boken finns endast att köpa hos Amazon, som pocket eller ebok.

Köp som pocket hos Amazon.se, fri frakt inom Sverige.
Köp som pocket, skickas till Cypern och EU hos Amazon.de. 

Köp eboken, läs på platta eller Kindle.

Nyheter 24/9/2022

Den nya båtförbindelsen
Färjan mellan Cypern-Grekland gjorde sin sista resa för säsongen den 16 september och resultaten av det EU-finansierade programmet var mycket bättre än förväntat från början. Enligt uppgifter transporterade passagerarfärjan Daleela totalt 7 900 passagerare även om de initiala förväntningarna var på 4 500-5 000.

 

När det gäller beläggning av hytter var det nästan 100 %, i motsats till flygen där det fanns flera tomma stolar. Detta kan leda till att Scandro Holding företaget som återupplivade Limassol-Piraeus-tjänsten får ett större fartyg nästa år. Det är möjligt att Israel kommer att läggas till i rutten i syfte att öka vinsten och projektets lönsamhet.

Missnöjda med livet

Cyprioter är inte nöjda med sin lott i livet, visade en undersökning som släpptes på onsdagen där 84 procent av de tillfrågade sa att de anser att nivån av korruption på ön är mycket hög. Samtidigt sa endast 31 procent att de var mycket nöjda med hälso- och sjukvården, 27 procent för utbildning, 18 procent för social rättvisa, 13 procent för ekonomiskt välbefinnande och miljö.

 

Bilstölder
Mer än en bil per dag stjäls på Cypern. Vissa hamnar i de icke-statligt kontrollerade områdena  (norra Cypern), andra säljs för reservdelar och andra hittas aldrig. Den dåliga vanan att lämna bilar igång med nycklarna i är den främsta orsaken till bilstölder. 

Det verkar som att man föredrar mindre fordon som är lättare att stjäla och som kan säljas som reservdelar. Enligt polisens uppgifter till Phileleftheros har 1 240 fordon stulits från 2020 till 4/9/2022. Av dessa har 933 hittats medan 307 fortfarande är efterlysta. De flesta stölder sker i Limassol, Nicosia och i Paphos. För att komma till rätta med detta fenomen har polisen utökat patrulleringen, särskilt i områden där bilstölder är vanligare. 

 

Män tjänar mer
Kvinnor får fortfarande mindre i lön än män för samma arbete och på Cypern är skillnaden nio procent. Trots de initiativ och lagar som har införts fortsätter löneskillnaderna att existera i EU:s medlemsstater, inklusive Cypern.

 

Tyvärr fortsätter kvinnor runt om i världen att få mindre betalt för samma arbete än män. På Cypern får en kvinna ut 9 euro mindre för varje 100 euro en man tjänar. För migranter, flyktingar och kvinnor med funktionsnedsättning är det utbetalda beloppet ännu lägre. 

 

Sköldpaddor i fara - förbjudet att mata dem
Miljöpartiet trycker på för ett slut på båtutflykter i syfte att visa upp sköldpaddor efter att en havssköldpadda dödades av en båt i området kring Cape Grecko. Efter klagomål från allmänheten sa partiet att det kontaktade myndigheterna som informerade dem om att de som organiserar båtutflykter i regionen inkluderar turer där man lockar med att att låta turister se de skyddade arterna på nära håll eller mata dem. Detta trots att utfodring av havssköldpaddor är ett straffbart brott enligt naturskyddslagen eftersom det anses som trakasserier av marint liv. Under en av de turerna fastnade en sköldpadda i motorn på en båt och dog.

Sedan 1971 är havssköldpaddor på Cypern skyddade av fiskelagen samtidigt som de också ingår i Barcelonaprotokollet om särskilt skyddade områden och biologisk mångfald i Medelhavet, som Cypern ratificerat genom lag. Havssköldpaddor anses vara en prioriterad art och skyddas även genom det europeiska habitatdirektivet som införlivades i nationell lagstiftning 2003 genom lagen om skydd och förvaltning av natur och vilda djur.

Fiskeridepartementet varnar allmänheten för trakasserande av sköldpaddor. Att mata havssköldpaddor anses vara trakasserier av marint liv, vilket är straffbart enligt lag, sade jordbruksministeriets fiskeri- och miljöavdelningar på torsdagen, med hänvisning till relevanta klagomål. I sitt tillkännagivande sa de berörda avdelningarna att de fick flera klagomål angående trakasserier av havssköldpaddor i kustnära turistområden. Avsiktliga trakasserier av faunaarter av samhällsintresse är förbjudna enligt naturskyddslagar, varnade de behöriga myndigheterna. Trakasserier inkluderar att erbjuda mat för att locka havssköldpaddor att ta bilder eller simma med dem, tillade de. Den som bryter mot gällande bestämmelser riskerar att dömas till fängelse eller böter eller båda påföljderna kombinerade.

Varannan medarbetare har upplevt mobbning visar forskning
Sju av tio anställda på Cypern säger att de upplever trakasserier på jobbet, medan en av två erkände att de personligen upplevt mobbning på jobbet, enligt en undersökning presenterad av fackförbundet SEK. Syftet med forskningen var att belysa de viktigaste frågorna som människor upplever på arbetsplatsen.

Bland annat rapporterade deltagarna att låga löner och de ökande levnadskostnaderna är det största problemet som anställda på Cypern för närvarande står inför (83 %).

Dessutom sa 31 % att minimilönen borde vara högre.

I ett tillkännagivande säger SEK att de kommer att vidta åtgärder och lägga fram policyförslag för att motverka arbetsotrygghet och trakasserier på arbetsplatsen.

 

Cypriotiskt vin
Cypriotisk vinexport har ökat med över 60 procent, sade handelsminister Natasa Pilides som öppnade den årliga vinfestivalen i Limassol. Vinfestivalen hålls för 61:a året i rad, under vilken tid har öns vinindustri vuxit i både kvalitet och räckvidd, sa hon.

 

Moderna vinodlare har till och med återupplivat gamla cypriotiska sorter som Promara, Morokanella, Spourtiko, Giannoudi och höjt profilen för inhemska sorter som Xynisteri, Maratheftiko och den "historiska Commandaria". 

Inom ramen för den nationella planen för vinsektorn har regeringen gett bidrag på totalt cirka 15,3 miljoner euro till förmån för 67 vinframställningsföretag, varav 13 är nya. 

Bedragen av en prins

Man lurades på 89 000 euro efter att ha fått ett erbjudande att en prins ville köpa hans företag.
En 45-åring lämnade in ett klagomål till Famagusta-polisen och sa att för ungefär en månad sedan kom en man till honom och berättade att han skulle ordna kontakt med prinsen av Gabon, som påstods vara intresserad av att köpa hans spritbutik för en miljon euro.

I ett av mötena med den påstådda prinsen berättade den sistnämnde för 45-åringen att på grund av problem med att föra ut pengar från hans land hade kontanterna han skulle betala honom färgats vita men efter den korrekta kemiska processen skulle de återgå till sin ursprungliga färg.

Den 25 augusti gav 45-åringen den påstådde prinsen och den andre mannen 89 000 euro för att återställa färgen på pengarna. Sedan berättade de två männen att de skulle åka till Larnaca för att hämta kemikalier för att ändra färgen på pengarna. De har sedan dess inte synts till.

 

Covid 19

Covidsmittan tar fart bland elever registrerades efter starten av det nya läsåret. Majoriteten av Covid-19-infektionerna har upptäckts främst i mellan- och gymnasieskolor över hela ön. Följ senaste nytt, eventuella restriktioner på svenska, här.

Missa inte den roliga charterboken

Hör ni mig där bak? En Feelgood-roman som utspelar sig på Cypern, med en härlig tvist i en tidsresa.

Reseagenten Lisette kliver på ett flygplan tillsammans med nya kollegan Kim. De reser till Cypern på affärsresa kombinerat med ett par dagars semester. Lisette har inte varit ledig på sju månader och funderar på att stänga av telefonen för att få lugn och ro. Hon somnar på planet och när de kommer fram till hotellet inser hon att de hamnat fel.

Tjejernas telefoner fungerar inte, hotellets inredning är omodern, man tar inte euro och visakorten fungerar inte. När de ser sig i spegeln möter de två yngre versioner av sig själva. Flygresan har tagit dem till sommaren nittonhundra åttiosex. Deras semester blir annat än avkopplande, de har inga pengar och måste ordna fram mat. De blir mästare i fickstölder, begår inbrott, blir kära i fel personer samtidigt som det förflutna jagar ikapp dem med pinsamheter och kalla fakta. Sakta kommer de till insikt om livets mening och om vad som är viktigt. 


Boken utspelar sig på hotellet Beau Rivage som låg i Larnaka Bay. Författaren Jessica DK Jackson är bosatt på Cypern och åkte ofta förbi hotellet. En dag 2014 kom iden till boken när hon passerade hotellet - vad skulle hända om någon kom dit, från nutid, fast i dåtid, år 1986.


Boken finns endast att köpa hos Amazon, som pocket eller ebok.

Köp som pocket hos Amazon.se, fri frakt inom Sverige.
Köp som pocket, skickas till Cypern och EU hos Amazon.de. 

Köp eboken, läs på platta eller Kindle.

Nyheter 17/9/2022

Prisökningar
Prisökningar på basvaror registrerades mellan januari och september, med de största höjningarna på frysta livsmedel, färskt kött och mejeriprodukter. Ett exempel är frysta kycklingnuggets som kostade 6,99 och nu kostar 8,52 euro (cirka 91 svenska kronor) sedan början av året.

En liter mjölk har stigit från 1,33 i januari i år till 1,56 euro i september.


Lista på prisökningar:
Yoghurt från 2,66 euro för 700 g till 3,22 euro.
Edamerost från 5,80 € till 7,30 € för 250 g.

Nescafé 100 g från 3,28 euro till 3,63 euro.
Ett kilo linser, från 2,46 euro till 3,24 euro.

Solrosolja från €8,07 för tre liter till cirka €12,50.

Fläskkotletter per kilo från 4,25 euro i januari till 5,27 euro i september. 
Kycklingbröst ökade per kilo från €6,94 i genomsnitt till €8.
Nötkött från €9,96 per kilo till €11,85.

Potatis från 0,85 euro per kilo i januari till 1,21 euro i september.
Tomater från 1,05 euro till 1,82 euro per kilo.

Enligt prisundersökningen var det billigaste priset för en 10 kg gasolflaska 12,95 € och det dyraste var 16,90 €, en minskning med 5,5 procent jämfört med den 10 augusti.

Halloumi får sin PDO-logga

Från och med måndag får endast halloumi med PDO-logga säljas. PDO står för skyddad ursprungsbeteckning, Protected Denomination of Origin, en geografisk beteckning som definieras inom EU:s lagstiftning för att skydda regionala jordbruksprodukter och livsmedel. Alla illegala halloumiostprodukter som släpps ut på marknaden kommer att konfiskeras.  

Teknikföretag etablerar sig i Nicosia

DataArt, en global mjukvaruingenjörsfirma, tillkännagav i veckan öppnandet av ett nytt kontor på Cypern. Företaget, som har fått stöd från Invest Cyprus, tar för närvarande över 50 anställda till ett nytt kontor i Nicosia. Företaget har förklarat att det planerar att skapa nya jobbmöjligheter inom informationsteknologisektorn.

Företaget sysselsätter för närvarande mer än 10 000 personer på Cypern. DataArt erbjuder ett brett utbud av IT-tjänster, inklusive digitaliseringslösningar, modernisering av äldre system, lösningsdesign, molnapplikationsutveckling, maskininlärning och artificiell intelligens, blockchain-tjänster, riskhantering, såväl som business intelligence och konsulttjänster, bland annat.
Vill du läsa hela artikeln hittar du den i Cyprus Mail.

Återuppliva Larnacas stadskärna
Larnaca kommun planerar stora projekt och reparationer för att återuppliva stadens historiska centrum, där många butiker har stängt. Bland de planerade projekten är att förvandla gatorna Ermou och Zinonos Kitieos till gågator med grönområden, som Stasikratous Street i Nicosia.

 

Dessa två projekt förväntas starta i juni 2023. Kyriakos Ambizas, ordförande för Larnaca Shop-Keepers fackförening, berättade för Phileleftheros att lokala företagare står inför en rad problem som tillgänglighet, brist på parkeringsplatser och övergivna butikslokaler. 

 

Militärövning

Cypriotiska och israeliska militärer höll en gemensam övning mellan den 12-13 september, meddelade Cyperns försvarsministerium.

Övningen med namnet "IASON - 2022" ägde rum inom FIR i Lefkosia, med deltagande av land- och lufttillgångar från Republiken Cyperns nationalgarde och de israeliska försvarsstyrkorna.

"Under denna gemensamma aktivitet utbildades personalen från Nationalgardet och det israeliska flygvapnet, samtidigt som utbytet av kunskap och expertis inom området för taktiska flygoperationer och luftförsvar främjades", sade försvarsministeriet. Övningen är en del av det bilaterala försvarssamarbetet mellan de två länderna.

Pridevecka

Den årliga Pride-paraden är tillbaka, och arrangörerna Accept – LGBTI Cyprus planerar hela nio dagar med evenemang. Från och med fredag och fram till söndag den 25 september fokuserar Pride-veckans evenemang i år på jämställdhet i äktenskap samt att öka medvetenheten om frågor som det lokala hbtq-samhället står inför.


När: 16-25 september.
Var: I Nicosia och Limassol.
För mer information: Facebooksidan @acceptCyprus

 

Missa inte den roliga charterboken

Hör ni mig där bak? En Feelgood-roman som utspelar sig på Cypern, med en härlig tvist i en tidsresa.

Reseagenten Lisette kliver på ett flygplan tillsammans med nya kollegan Kim. De reser till Cypern på affärsresa kombinerat med ett par dagars semester. Lisette har inte varit ledig på sju månader och funderar på att stänga av telefonen för att få lugn och ro. Hon somnar på planet och när de kommer fram till hotellet inser hon att de hamnat fel.

Tjejernas telefoner fungerar inte, hotellets inredning är omodern, man tar inte euro och visakorten fungerar inte. När de ser sig i spegeln möter de två yngre versioner av sig själva. Flygresan har tagit dem till sommaren nittonhundra åttiosex. Deras semester blir annat än avkopplande, de har inga pengar och måste ordna fram mat. De blir mästare i fickstölder, begår inbrott, blir kära i fel personer samtidigt som det förflutna jagar ikapp dem med pinsamheter och kalla fakta. Sakta kommer de till insikt om livets mening och om vad som är viktigt. 


Boken utspelar sig på hotellet Beau Rivage som låg i Larnaka Bay. Författaren Jessica DK Jackson är bosatt på Cypern och åkte ofta förbi hotellet. En dag 2014 kom iden till boken när hon passerade hotellet - vad skulle hända om någon kom dit, från nutid, fast i dåtid, år 1986.


Boken finns endast att köpa hos Amazon, som pocket eller ebok.

Köp som pocket hos Amazon.se, fri frakt inom Sverige.
Köp som pocket, skickas till Cypern och EU hos Amazon.de. 

Köp eboken, läs på platta eller Kindle.

Nyheter 9/9/2022

Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola till Cypern
Roberta Metsola anlände på fredagsmorgonen till presidentpalatset i Nicosia för samtal med president Nicos Anastasiades. Hon kommer senare att träffa chefen för representanthuset, Annita Demetriou. Metsola som anlände till Cypern för ett officiellt besök sent på torsdagen ska diskutera – bland andra frågor – det senaste gasfyndet i öns exklusiva ekonomiska zon (EEZ).

Hon har redan sagt i en intervju att den senaste gasfyndigheten i block 6 av öns ekonomiska zon var en lovande utveckling i en tid då EU måste ersätta Ryssland som energikälla.

Metsola kommer också att ha ett möte med Famagustas borgmästare (i exil) i och kommunalrådet i Dherynia.

Flygtrafiken minskade

Kommersiella flygningar på Cypern minskade med 13 % jämfört med 2019. I augusti 2022 minskade flygtrafiken på Cypern med 13 % jämfört med augusti 2019, visar uppgifter som släpptes av Eurostat på fredagen. Under samma period minskade antalet kommersiella flygningar i EU med 14 %. EU-siffror registrerade dock en ökning med 25 %, vilket visar att klyftan långsamt sluts, jämfört med nivåerna före pandemin.

Cypernföretaget blir Googles utbildningspartner

Gear Education, ett nytt boutiqueföretag som specialiserat sig på utbildningsteknologitjänster, blev tidigare denna månad Cyperns första och enda Google for Education-partner.

Företaget arbetar nära skolor för att utveckla strategier för dagens föränderliga behov, tillhandahålla expertrådgivning och utbildning om användningen av teknolog i utbildningen. 

"Att integrera teknik i klassrummet bör göra det möjligt för lärare, inte överväldiga dem. Vi får ofta höra att det första steget är att förändra kulturen, vilket har visat sig sant i vår metodik. Vi fokuserar på utbildarna – inte bara att göra dem bekväma med verktygen, utan föra dem in i processen för att förstå "varför" och värdet av dessa verktyg", sa grundaren av Gear Education Christina Shailas.

Med 10 års erfarenhet av att arbeta som teknikintegratör har Shailas varit en viktig del av den framgångsrika implementeringen och utvecklingen av utbildningsteknologiprogram för över 3 000 lärare och studenter i New York och Limassol.

Med lanseringen av Gear Education vill teamet bredda sitt genomslag och nå fler skolor. Implementera papperslösa lösningar genom 1-1 enhetsprogram, integrera 3D-skrivare, laserskärare och andra innovativa labbverktyg för att förbättra läroplanen och utbilda pedagoger att omdefiniera undervisning och lärande med hjälp av teknik, allt detta är bara ett axplock av vardagen verksamhet för utbildningsteknikföretaget.

Cyprus Seeds vinner pris för att investera i entreprenörskap
Cyprus Seeds, en ideell organisation som stöder kommersialiseringen av innovativ vetenskaplig forskning från cypriotiska akademiska institutioner har utsetts till den nationella vinnaren av 2022 European Enterprise Promotion Awards (EEPA 2022), och kommer att tävla mot liknande initiativ i Europa. Cyprus Seeds etablerades på Cypern 2018.

 

För att uppnå sina mål erbjuder de ett årligt program till ett litet antal forskarlag vars projekt ger banbrytande lösningar på världsproblem inom alla områden, inklusive hälsa, miljö och konst. Förutom bidrag erbjuder Cyprus Seeds mentorskap, utbildning i affärskunskaper och nätverkande med investerare. Cyprus Seeds kommer att ansluta sig till EEPA:s nationella vinnare vid prisutdelningen av den årliga europeiska SME Assembly, som äger rum i Prag i november. Det mest kreativa och inspirerande entreprenörskapsinitiativet i Europa kommer vinna. Evenemanget kommer att arrangeras tillsammans av det tjeckiska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen.

Verkställande direktör för Cyprus Seeds, Maria Markidou Georgiadou, sa till Cyprus Mail att "European Promotion Enterprise Awards, belönar initiativ som främjar entreprenörskap baserat på originalitet och genomförbarhet, dess inverkan på den lokala ekonomin, förbättringen av lokala intressentrelationer och överförbarhet till andra regioner i Europa. I detta avseende är vi stolta över att vara en av de nationella vinnarna.”

Vill du läsa hela artiklen finns den i Cyprus Mail på engelska.

Fjärde dosen

Sjukvården förbereder sig för att börja erbjuda den fjärde vaccindosen mot coronaviruset, sade biträdande chef för omvårdnadstjänster Evagoras Tambouris på fredagen eftersom Pfizer-vaccinet redan har anlänt till Cypern. Han tillade att det nya Moderna-vaccinet kommer strax före slutet av månaden. Efter rekommendationen från den nationella rådgivande kommittén för vaccinationer vid hälsoministeriet och godkännandet av regeringen som väntas nästa onsdag, kommer den fjärde dosen att göras tillgänglig för alla personer över 30 år.
”När det är godkänt av ministerrådet kommer vi fortsätta som vanligt. Det finns redan en rådande rekommendation, som är att gå efter ålder och utgå från äldre åldersgrupper och gå nedåt och inkludera utsatta grupper”, sa han.

I en kommentar till antalet personer som hittills fått en fjärde dos, sa Tambouris att cirka 37 000 har fått den. "Siffrorna är små på grund av sommarsäsongen. Efter semestern kommer efterfrågan att börja för alla som har skjutit upp det tills nu, sa han. Han sa att de förväntar sig att ha en hög efterfrågan på den fjärde dosen.

Missa inte - Solea Valley Farmers Market den 25 september

Bland olivträden i Troodos hittar du:

Frukt- och grönsaksstånd.
Lokalt hantverk.
Aktiviteter för de små.
Mat, snacks, godis och dryck.
Live DJ:s.


När: Söndag 25 september 25 klockan 12 -20
Var – The Mills
Info tel: 99 194224
För mer information på Facebook, sök på events, Solea Valley Farmers Market.

Nyheter 6/9/2022

Moonwalk i Protaras den 10 september - missa inte detta event som äntligen återvänder efter pandemin.

Moonwalk förvandlar Protaras strandpromenad till en slags musikfestival. Lokala musiker från hela ön kommer att vara på plats på 26 mindre scener spridda över över strandpromenaden i Protaras. Eventet hittar du på hela strandpromenaden, från Fig Tree Bay Beach till Golden Coast Hotel, nära Kalamies Restaurang och Althea Beach Hotel. Sammanlagt kommer 120 musiker sprida glädje till förbipasserande. Du kan gå hur långt du till eller sätta dig på en bänk och njuta av musiken på avstånd. För den som vill se allt får man vara beredd på att gå fem kilometer. Eventet är gratis och kickar igång klockan 20.00, strax efter att fullmånen visar sig och man håller på fram till klockan 23.00. Det kommer finnas två teleskop för den som vill se månen och det sista av sommarens kvällsstjärnor. 

Minimilönen på Cypern 940 euro

Dekretet för den nationella minimilönen (NMW) omfattar deltid och oregelbundet arbete, förklarar dagstidningen Phileleftheros. Det nya dekretet får inte hänvisa till det antal timmar det motsvarar, men varje företag och arbetsgivare som har anställda med oregelbundna arbetsscheman eller deltidsanställda måste ställa in timtaxan proportionellt baserat på vad som kommer att genomföras från och med den 1 januari 2023. Företag kan nu sätta sina timkompensationssatser baserat på dekretet, enligt vilket NMW är 885 brutto för de första sex månaderna och sedan 940 euro brutto.

Genom att dividera 940 euro med heltidsverksamheten för varje företag, som kan variera från 37,5 till 48 timmar per vecka, kan en arbetsgivare beräkna timtaxan. Timpriset kommer även att beaktas för eventuell övertidsersättning eller betalning av deltidsanställda.
Vill du veta mer om löner och jobb på Cypern, läs mer och beställ e-guiden Flytta till Cypern här.

Plockade plast från stranden

En grupp miljöorganisationer hjälpte till att städa upp Lara Bay i Paphos – en av Cyperns viktigaste häckande stränder för sköldpaddor.

Organisationerna Young Cyprus Greens, Ecological Movement of Cyprus, Centre for Social Innovation och RESET Cy samlade tillsammans med volontärer 12 kg skräp, inklusive mer än 700 plastbitar.

Asylsökande

En motorbåt med flyktingar från Syrien upptäcktes 14 nautiska mil utanför Cape Grecos kust i slutet av förra veckan vilket ökade flödet av ankomster till Cypern under de senaste månaderna. Detta orsakar enorma problem med utrymme och levnadsvillkor i Pournara, vilket är det center nyandlända förs till. Tolv personer fanns omord på motorbåten, sex män, två kvinnor och fyra barn, enligt en patrullbåt från kust- och sjöpolisen som kom till platsen. Båten fick tillstånd att lägga till i hamnen vid Golden Coast i Protaras.

Hållbar utveckling

Cypern rankade på plats 43 av 163 länder och på sista plats i EU när det gäller uppnåendet av mål för hållbar utveckling (SDG), sade Cypern Sustainable Development Solutions Network (SDSN Cyprus). 

Bedrägerier ökar

Internetbedrägerierna på Cypern ökar och polisen varnar att allmänheten vara på vakt och säger att de vanligaste metoderna är nätfiske eller spoofing. Nätfiske eller spoofing innebär användning av falska e-postmeddelanden, textmeddelanden eller copycat-webbplatser för att begå identitetsstöld. Eller den kan användas för att stjäla personlig information, inklusive kreditkorts- och bankkontonummer, betalkorts PIN-koder och kontolösenord.

En talesman för polisenheten som bekämpar cyberbrottslighet sa att de får samtal dagligen från medborgare som antingen blivit offer eller blivit mottagare av konstiga nätfiskemeddelanden. 


Vinfestivalen i Limassol den 17 - 25 september

Vinfestivalen i Limassol går in i en ny era efter pandemin. Man har jobbat hårt i flera månader för att festivalen ska förbättras och förnyas. Under festivalen kommer kända grekiska sångare uppträda och det också kommer att finnas teatrar och musikevenemang. I år kommer även närliggande byar kring Limassol vara involverade i festivalen.

Missa inte den 61:a vinfestivalen i Limassol, den 17-25 september. Mer information och program på engelska finns här.

Covid 19
Följ senaste nytt, eventuella restriktioner på svenska, här.