Nicosia

Nicosia, Cyperns huvudstad bjuder inte bara på shopping i lyxklass, här hittar du även kultur och historia. Europas enda delade huvudstad stad ligger ungefär mitt på ön och har en lång historia som sträcker sig tillbaka till bronsåldern. I dag samsas det historiska arvet med den moderna stadens puls.

Nicosia

Stadens centrum består av de gamla kvarteren omgivna av en venetiansk mur av sandsten med en vallgrav och hjärtformade bastioner. Här i de gamla kvarteren hittar du smala gator med spännande arkitektur, den vackert restaurerade gågatan med sina hantverksbutiker, kaféer och tavernor. 

Det finns gott om konstgallerier i stan och vill du hålla dig i gamla stan kan se en utställning på Famagusta Gate, en av de tre originalportarna till gamla stan som nu används som kulturcenter. I Nicosia får du den sköna puls en storstad kan ge, här samsas många olika nationaliteter. Shoppingen här i stan sägs vara en av de bästa och på gatan Archiepiskopou Makariou III Avenue hittar du de stora butikskedjorna. Vill du ha märkesvaror tar du parallellgatan Stasikratous Street som bjuder på många exklusiva märken. Det finns ett H&M i Nicosia samt Ikea. Nicosia är en härlig stad att besöka – året runt, på sommaren ligger visserligen kvicksilvret kring 40 grader, men kvällarna i är svala och behagliga. Nicosia är delad i två och är den enda huvudstaden i världen som är delad av tvång. 

Se och göra i Nicosia
Om du skall välja endast en utflykt kanske ett besök i Cyperns huvudstad Nicosia vore något för dig? Här trängs sevärdheterna.

Cypernmuseet
En ovärderlig och spännande samling cypriotiska fynd och skatter från stenåldern till tidig bysantinsk period.
 

Leventis museum
Nicosias historiska museum visar stadens historia från forntid till nutid.
 

Bysantinska museet och konstgalleriet
Stiftelsen för ärkebiskop Makarios III kulturcentrum finns i Ärkebiskopspalatset. Öns största samling av ikoner från 300 – till 1700 – talet. I konstgalleriet visas, kartor och litografier.
 

Museet för folkkonst – gamla ärkebiskopspalatset
Stor samling av cypriotisk folkkonst från 1800 – talet till tidigt 1900 – tal som innehåller träsniderier, gobelänger, broderier, keramik, folkdräkter och handvävda textilier.
 

Museet för den nationella befrielsekampen
Här hittar du dokument, fotografier och andra minnen från den nationella befrielsekampen.
 

Agios Ioannis-katedralen
Katedralen ligger nära Ärkebiskopspalatset på Plateia Arch Kyprianou. Byggd av ärkebiskop Nikiforos 1662. Väggmålningarna från 1700 – talet visar scener ur Bibeln och upptäckten av S:t Barnabas grav i Salamis. Kyrkan är helgad åt Agios Ioannis Theologos.

Ärkebiskopspalatset – gamla och nya
Centrum för den cypriotisk – ortodoxa kyrkan. Det nya ärkebiskopspalatset byggdes i nybysantinsk stil 1960. I det gamla ärkebiskopspalatset ligger Museet för folkkonst. 

Etnologiska museet – Chatzigeorgakis Kornesios hus
Det mest betydande 1700 – talshuset i Nicosia som efter sin renovering fick Europa Nostra-priset 1988. Det som förr var dragomannen Chatzigeorgakis Kornesios privatbostad är nu Cyperns etnologiska museum. Dragomanen var ambassadens översättare och han var en nyckelperson i umgänget med ”Höga porten”, som det ottomanska rikets högsta ledning kallades.

Famagustaporten - missa inte
De venetianska stadsmurarna som helt omsluter den gamla stadskärnan har en omkrets av 4,5 kilometer med elva hjärtformade bastioner. Det fanns bara tre stadsportar i norr, söder och öster. En av portarna, Porta Giuliana eller Famagustaporten, har renoverats och innehåller Nicosias kulturcentrum. Valvet och de två sidorummen tillsammans med gången som leder till vallgraven används för utställningar, konferenser, föreläsningar och olika uppträdanden. Stadens mest karaktäristiska kvarter i närheten av Famagustaporten har också renoverats.
 

Chrysaliniotissa-kyrkan
Inom gångavstånd från Ärkebiskopspalatset. Anses vara den äldsta bysantinska kyrkan i Nicosia och är helgad åt ”Det gyllene linets Moder”. Kyrkan tros ha byggts 1450 av Drottning Helena Palaeologos.

 

Omeriye-moskén
Gjordes om till moské 1571 av Mustafa Pasha, som trodde att den ursprungliga augustinska S:ta Mariakyrkan från 1300 – talet var byggd på den plats där profeten Omar vilade när han besökte Nicosia. Större delen av byggnaden förstördes av osmanskt artelleri. Dörren till huvudingången tillhör den frankiska 1300 – tals kyrkan. Spår av senare ombyggnader under renässansen kan ses på byggnadens nordöstra sida.

Laïki Yitonia - missa inte
Bilfria kvarter innanför murarna, öster om Plateia Eleftherias. Här är vykortsvackra vindlande gränder med gamla hus, butiker, restauranger och konstgallerier. De restaurerade husen är ett fint exempel på cypriotisk stadsarkitektur från förr i tiden.

S:t Paulus anglikanska kyrka
Den anglikanska församlingskyrkan byggdes 1893 i en stil som påminner om många engelska bykyrkor.
 

Stadsteatern
Den nyklassicistiska teaterbyggnaden används till koncerter, dansföreställningar och andra evenemang. Den är också huvudscen för Cyperns teatersällskap. 

Cypriotiska hemslöjden
Det statliga centret stödjer och utvecklar traditionell folkkonst och hantverk. Inom utställningsområdet finns flera verkstäder och en butik. Filialer finns i Laïki Geitonia och i alla andra städer.
 

Chrysaliniotissa Hantverkcentrum
En sammanslutning av åtta verkstäder som ligger runt en öppen gård, byggd som ett gammalt traditionellt gästgiveri. Hantverkarna arbetar med moderna metoder i gammaldags tradition.
 

Nicosias konstcentrum
Centret ligger i ett gammalt elverk som är ett av de bästa exemplen på industriell arkitektur på Cypern. Centrets mål är att ordna viktiga och betydelsefulla utställningar som speglar moderna och kreativa strömningar inom kulturen.  

Cyperns guld och silversmidesmuseum
En utställning av gammaldags smycken från slutet av 1800 – talet. I samlingen finns prydnadsföremål, religiösa föremål, silversaker och gamla verktyg. 

Cyperns post och filatelimuseum
En samling cypriotiska frimrken från 1800 – talet och framåt. Frimärkena som är av hög internationell klass har stort filatelistiskt värde. 

Cyperns mynthistoriska museum
Permanent utställning som visar de cypriotiska myntens utveckling från 500 – talet f. Kr. till nutid. 

Kyrkor och sevärdheter i Nicosias omnejd


Agioi Apostoli-kyrkan
Cirka 19 kilometer söder om Nicosia ligger den här kyrkan i byn Pera Chorio. Kyrkan har vackra fresker från 1100 – talet. Strax utanför byn Dali ligger utgrävningen av den antika stadsstaten Idalion, där endast delar av den gamla stadsmuren syns. Enligt myten dödades Afrodites älskare Adonis här av ett vildsvin som hennes svartsjuke man sänt ut.

 

Panagia Chrysospilotissa
Helgad åt ”Den gyllene grottans Madonna”. Kyrkans katakomber tyder på att den är från tidig kristen tid. En religiös fest hålls vid kyrkan 15 augusti på Jungfru Marias namnsdag. Kyrkan ligger nära byn Deftera, 11 kilometer sydväst om Nicosia.

Tamassos
Tamassos var en rik stadsstat under antiken, berömd för sina koppargruvor. Vid utgrävningarna har man hittat kungagravar och kopparverkstäder förbundna med kulten Afrodite – Astarte. Du hittar Tamassos vid byn Politiko, 20 kilometer sydväst om Nicosia.

Agios Irakleidios-klostret
När aposteln Paulus och S:t Barnabas kom till Cypern, fördes de till Tamassos av Irakleidios, som de senare utnämner till biskop av Tamassas. Han led av martyrdöden och begravdes i den grotta där han levt och verkat. Klostret som grundades år 400 förstördes och återuppbyggdes flera gånger tills ärkebiskop Chrysanthos renoverade kyrkan och klostret 1773. Helgonrelikerna förvarades i ett vackert förgyllt silverskrin. Du hittar klostret i byn Politiko.

Machairas-klostret
Klostret grundades 1148 av två munkar som hittade en ikon föreställande Jungfru Maria i en grotta och ligger naturskönt i en sänka i Machairabergen. Munkorden avlägger samma stränga klosterlöften som munkarna på Athosberget i Grekland. Klostret ligger 41 kilometer söder om Nicosia förbi byarna Deftera och Pera.

 

Fikardou
Hela byn har förklarats som byggnadsminnesmärke för att skydda de sällsynta träsniderierna och den folkliga arkitekturen från 1700 – talet. Katsinioros och Achilleas Dimitris hus som båda delvis är från 1500 – talet har restaurerats som levande exempel på den lantliga byggnadsstilen. De fick därför Europa Nostra-priset 1987.

Agios Panteleïmon-klostret
Klostret från 1700 – talet med gaveltak ligger 1,5 kilometer nordväst om byn Agrokipia.

 

Archangelos Michaïl-klostret
Det här bysantinska kyrkan byggdes av ärkebiskop Nikiforos vars grav finns inne i kyrkan. Den byggdes om 1636 och 1713 då den förvärvades av Kykkosklostret. Ikonostasen är från 1650 och fresken föreställande Archangelos Michaïl är från 1785. Klostet är nu Kykkosklostets forskningscentrum. Klostret ligger nära Nicosia – Anthouplisvägen cirka 10 minuters bilväg från Nicosia.

Peristerona
Kyrkan helgad år Barnabas och Hilarion byggdes förmodligen i början av 900 – talet och är ett mycket fint exempel på bysantinsk arkitektur, men fem kupoler som formar ett kors. Bredvid kyrkan ligger Peristeronamoskén som vittnar om en lång och fredlig samexistens mellan byns grek- och turkcyprioter (och på resten av Cypern) under den tid då Turkiet ännu inte börjat med sin splittrande och expansiva politik.