Missa inte - topp 10!

Det finns mycket att se och göra när du besöker Cypern. Beroende på årstid, budget och var du väljer att bo på ön har vi listat våra topp 10 favoriter, vissa platser missar charterbolagen att tipsa om! 

missa inte cypern

1. Pafos Zoo

En välskött stor djurpark som håller öppet året runt. Parken ligger en bit utanför Pafos, man kan åka med en av deras transferbussar från Limassol och Pafos till parken. Här finns mycket att se och lära om djur. För den som inte kan gå långt finns rulstolar att hyra. I parken hittar du allt ifrån stora vilda djur till små ödlor, ormar, och en ofantlig mängd fåglar. Alla djur mår bra och parken är känd för sitt fina arbete. I parken hittar du museum, souvenirshop, restaurang, lekplats för de små, kafé, glasskiosk, snackbar och mycket mer. pafoszoo.com

2. Båtutflykter

Utflyktsbåtar hittar du i samtliga kuststäder. Det finns vackra klippformationer och du hittar omtalade Blue Lagoon både i Akamas och Protaras. En del båtar är så kallade submarines och går delvis under vattnet, en del är glasbottenbåtar och vissa gigantiska med alla bekvämligheter och underhållning. De flesta säljer biljetter online, men det är vanligast att man bokar direkt nere i hamnen. Hör med din arrangör eller en lokal resebyrå för biljetter. 

3. Lefkara

Dagstur. Traditionellt hantverk.

Kato Lefkara och Pano Lefkara ligger cirka 8 kilometer från Skarinou vid sidan av motorvägen Nicosia – Limassol, 40 kilometer från Larnaka. Kato Lefkara betyder ”nedre” och ”pano” övre. Byarna ligger cirka 1 kilometer ifrån varandra och båda är kända för sin spetstillverkning och sina fina silverarbeten. Byarna ligger cirka 480 meter över havet på en sluttning med vidunderlig utsikt. Gå runt på de små smala gatorna och insup lugnet av byn där tiden verkar ha stått stilla. Tålmodigt arbetar kvinnorna med sina broderier, en bordsduk kan ta upp till ett år att tillverka. Handarbetet går i arv genom generationerna, det sägs att naturen har gett inspiration åt mönstren och stygnen. Det krävs bil för att ta sig hit, eller en guidad tur.

4. Pafos och Limassol

Dagsutflykt eller semesterorter. 
Pafos lockar med sin trevliga hamn, medeltida fort, imponerande landsbygd, historiska platser och moderna shoppingcenter. Den invecklade golvmosaiken i Pafosmosaikerna är en stor turistattraktion liksom de imponerande underjordiska kungagravarna som är uthuggna ur klippor och smyckade med doriska pelare.

Det finns så mycket att se i Pafos att du vill återvända flera gånger. Pafos är också ett populärt turistmål bland lokalbefolkningen.

Limassol är storstaden känd för sitt hektiska nattliv, shopping, sevärdheter och vinfestivalen. Kolossi Castle är ett måste-se när du besöker Cypern. Gillar du shopping finns öns största shopping mall i Limassol där du även kan åka skridskor! Vill du bo riktigt fint är det Limassol som gäller och här hittar du toppenhotell med lugn och ro, spa-hotell och fina villor. Gamla stan i Limassol är också ett måste-se med alla sina små mysiga restauranger.

5. Larnaka by night

Larnaka bjuder dig på pulsen av en storstad, men mitt i all modern bebyggelse kan du slinka in på små pittoreska gränder i den gamla delen av staden. På strandpromenaden trängs hotell, restauranger, kaféer och pubar. Starbucks och Mc Donalds är sedan länge etablerade här. Nattlivet i Larnaka är koncentrerat hit då de flesta av nattklubbarna ligger här nere. På kvällarna flanerar man på strandpromenaden, stannar till på ett fik eller en pub. Många av hantverksbodarna i den gamla kvarteren har nu blivit trendiga kaféer.
Missa inte! För dig som spenderar din semester i Agia Napa eller Protaras är Larnaka by night ett hett tips om du vill uppleva en genuin stad. 

6. Afrodites klippa

Den mest populära sevärdheten utanför Pafos är Afrodites klippa som även kallas Petra tou romiou. Klippan ligger 25 kilometer öster om Pafos på den gamla vägen och är väl skyltad. Enligt mytologin klev Afrodite ur havets skum på den här platsen. Det grekiska namnet Petra tou romiou, ”grekens sten” kommer från den legendariske bysantinske hjälten Digenis Akritas som kraftfullt lyckades hålla stånd mot de skövlande araberna. Det sägs att han kastade den stora klippan i havet och förstörde fiendens skepp. Det går bra att bada nere vid klippan, vill man hålla sig vacker och finna kärlek ska man simma runt klippan tre gånger – helst i månsken. I närheten av klippan, vid parkeringen finns en liten snackbar och inte långt ifrån en välbesökt restaurang med ljuvlig utsikt. Det krävs bil för att ta sig hit, eller en guidad tur.

7. Caledonian Falls i Troodosbergen

Inte så långt från byn Platres hittar du Caledonian Falls, häftigt och pampigt vattenfall. Semestrar man nere på de torra slätterna vid kusten blir det en stor omställning att helt plötsligt mötas av ett dånande vattenfall. Det här området är mycket populärt att vandra i, vackra naturstigar ger dig minnen för livet. Bekväma skor, solhatt och en flaska vatten är allt du behöver för en heldag i Edens lustgård. Det krävs bil för att ta sig hit, eller en guidad tur.

8. Polis och Latchi

Utflykt eller semesterorter. 
Polis. Ett besök i den här byn är bara ett måste. Cirka 37 kilometer norr om Pafos ligger den lilla mysiga byn. Här uppe finns det gott om restauranger, AirBnb och hotell för den som vill stanna över natt. Polis tis Chrysochou ligger på samma plats som den antika stadsstaten Marion som var ett viktigt handelscentrum under den klassiska och hellenistiska tiden. Det behagliga klimatet, de vackra stränderna och de fantastiska omgivningarna har gjort Polis till ett populärt fritidsområde. Det går lokalbussar hit från Pafos.

Latchi. Fortsätter du väster ut från Polis kommer du till fiskebyn Latchi som nu har förvandlats till en turistort med hotell, AirBnb och restauranger. Dock finns alla de traditionella fiskerestaurangerna kvar. När du ätit dig mätt fortsätter du ut mot stenen i vattnet med korset som satts upp till minne av en dykare som drunknat här. Vill ta ta dig vidare behöver du fyrhjulsdriven jeep eller gå till fots. Strax kommer du till Fontana Amorosa (Kärlekskällan) som är en övervuxen, romantisk klippgrotta med en mörk liten sjö. Enligt myten tog Afrodite sina skönhetsbad här. Antikens diktare påstod att om man drack av vattnet här blev man ett räddningslöst offer för kärleken. 


9. Lania i Troodosbergen

Lania kallas för konstnärsbyn, eftersom många konstnärer bosatt sig här, bland annat Michael Owen. Du hittar smala gränder, prunkande rabatter, de traditionella blå dörrarna och i byn vilar ett lugn. Det finns gott om små mysiga restauranger, kaféer och pittoreska butiker som säljer konst, keramik och hantverk. Det krävs bil för att ta sig hit, eller en guidad tur.


10. Meze
Att äta meze är en upplevelse eftersom den består av många smårätter, allt från 16-21 olika rätter som trängs på bordet i små skålar och fat. Du blir proppmätt och en meze-kväll på en traditionell restaurang är ett måste när du besöker Cypern.