Mat och dryck

Cyperns kök bjuder på många olika spännande rätter. En del saker känns bekant – Grekisk sallad och Tzatziki har många säkert redan stiftat bekantskap med.

cyperns-mat

Förutom cypriotisk mat kan du njuta av mat från världens alla hörn. På turistorterna och i städerna trängs även snabbmatskedjorna, internationella restauranger men i byarna är det den lokala maten som gäller.

Som förrätt väljer många att doppa sitt bröd i Tzatsiki som är den vita dipsåsen baserad på youghurt och gurka. Tahini är den andra såsen som man antingen älskar eller avskyr (tapetklister, kallar många den för), Tahini är en seasmdip och konsistensen är aningen sträv. En tredje sås som ofta förekommer är den rosa såsen Taramosalata som också är en dip baserad på fiskrom. Du kan njuta av dessa dips tillsammans med ett bröd eller som sås med din huvudrätt.

 

Enkel husmanskost

Den cypriotiska maten är enkel, man är generös med olivolja, citron och salt. Stabbiga såser och smör förekommer inte alls i det cypriotiska köket. Eftersom potatis är en av landets största exportvaror äter man oftast pommes eller bakad potatis till huvudrätten. En lite knepig sak för oss skandinaver är att man ofta får ris tillsammans med potatisen. Portionerna på Cypern är mer än generösa, bli inte förvånad om du får maten serverad på ett avlångt serveringsfat. Vill du skippa kolhydraderna ber du att få grönsaker eller sallad istället för ris och potatis.

 

Halloumi

Halloumiost påminner oss mest om Camembert eftersom man steker Halloumi. Dock är smaken helt annorlunda mot Camembert. Halloumiosten är tillverkad av fårmjölk och är underbar som förrätt, på smörgås eller som tilltugg.

 

Fetaost

Fetaost är den gryniga osten tillverkad av får- eller getmjölk. Osten smakar bäst i salladen.

 

Moussaka

Moussaka – den grekiska varianten av lasagne, istället för pasta använder man potatis som bas varvat med aubergine, köttfärs och bechamelsås med riven Halloumi.

 

Stifado

Stifado – en nötgryta med lite läskande smak tack vare att den innehåller lök, vinäger och tomater.

 

Afelia

Afelia – en gryta baserad på fläskkött som fått koka i rödvin.

 

Kleftiko

Kleftiko är lite av en specialitet, mör lammgryta som skall tillagas i traditionell lerugn i flera timmar. Den här rätten skall du prova på i någon av öns små byar.

 

Keftedes

Keftedes – Cyperns svar på köttbullar, dock serveras de utan sås och lingonsylt.

 

Sheftalia

Sheftalia är en slags grillad korv utan skinn, Sheftalia görs oftast på fläsk eller lamm och rikligt med lök och persilja.

 

Souvlaki

Souvlaki, Cyperns bästa snabbmat. Små bitar grillat fläskkött oftast serverat i ett pitabröd ihop med sallad och Tzatziki.

 

Svärdfisk

Svärdfisk – den här rätten behöver inte mycket förklaring. Grillad svärdfisk ihop med en grekisk sallad och ett glas vitt – bättre kan det väl inte bli?

 

Kalamari

Kalamari – eller bläckfisk som man också kan kalla den är de friterade ringarna många har lärt sig att älska.

 

Meze

Vill du prova på lite av varje ska du givetvis äta en Meze som är Cyperns svar på smörgåsbord serverat i små portioner. Allt som allt ska du vara omgiven av cirka 23 små rätter, så ät sakta och njut.

Vin, öl eller en ouzo

Till maten ska du prova något av Cyperns viner. Det finns både rött, vitt, rosé och mousserande lokalproducerat vin att välja på. Ouzo är starksprit smaksatt med anis, drycken är helt klar, men när du tillsätter is eller vatten ser den ut som lättmjölk. Gillar du starka drycker ska du prova på Zivania, som tillverkas genom att destillatet av resterna från pressade vindruvor blandas med lokalt torrt vin.

Leon och Keo är starköl tillverkad på Cypern.

 

Till efterrätt kommer du säkert stöta på yoghurt med honung. Först låter det kanske inte så spännande för oss som är vana vid smarriga efterrätter med grädde, men det här är alldeles perfekt avslut på middagen.

Baklava är en slags söta kakor som bäst äts med en liten gaffel. Kakan består av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter som gräddas och när den fortfarande är varm dränks i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Det är sött och sliskigt, men gudomligt gott.