Limassol

Limassol är Cyperns näst största stad som sjuder av aktivitet året runt. Staden breder ut sig mellan två antika stadsdelar, Amathus i öster och Kourion i väster.

Making Wine

Eftersom öns viktigaste hamn ligger här har Limassol blivit en magnet för internationella företag. Man känner tydligt av en storstadspuls i Limassol. Du hittar utflyktsbåtarna i hamnen, det finns ett rikt utbud av enklare dagsutflykter till lyxigare turer med katamaran.

Shoppa i Limassol
I centrum är det precis så där lagom stökigt som man förväntar sig en storstad ska vara, men gamla stan ligger inte långt bort och du kan slinka in i en liten gränd där du kan insupa lugnet. På huvudgatan Anexartisias Street trängs designbutikerna, och för den med svart bälte i shopping och tjock plånbok är det här ett eldorado.


Vill du bara strosa runt är gatan Agiou Andreou street perfekt, här hittar du många roliga små butiker och givetvis kaféer och restauranger. Dock är priserna aningen höga här eftersom det här är ett populärt turiststråk. Å andra sidan, den här gatan är ett perfekt alternativ om man hellre vill sitta i skuggan med en kall öl.


Karnevaler, fester och lyxhotell i Limassol
Invånarna i Limassol är kända för sitt glada humör och nattlivet är minst sagt medryckande. På våren kan man roa sig på karnevalen och på hösten kan man bli tokigt glad av vinfestivalen eftersom Limassol är känt för sina vinproduktion. Limassol har också blivit lite av ett centrum för olika alternativa behandlingar. Fler av de femstjärniga hotellen erbjuder lyxiga spa-behandlingar och många turister kommer hit endast för att skämma bort sig själva under en vecka. De flesta hotell ligger längs den 15 kilometer långa kustlinjen på väg in mot centrum.


Många sevärdheter

Förutom härliga stränder hittar du affärer, restauranger, pubar och nattklubbar. Det finns gott om lokalbussar i Limassol, men en hyrbil är dock att föredra om du vill se mer än stranden och affärer. De intressanta sevärdheterna ligger en bit utanför stadskärnan. Från Limassol är det dessutom nära till Troodosbergen med sina pittoreska vin- och bergsbyar. Hamnstaden Limassol är en perfekt bas för dig som vill ha sol, bad, kultur och utflykter på samma gång.

Stränder i Limassol

I Limassol hittar du många mindre stränder som väntar på att upptäckas. På vissa stränder är sanden finkornig och gyllene och på andra lite grövre. Här kommer ett axplock från några av Limassols bästa stränder.

Sjöborrar förekommer på stränder med mycket sten och klippor, sjöborrarna trivs inte på de stränder som har sandbotten. Använd badskor – rejäla remsandaler eller Crocs, Foppatofflor för att undvika de vassa taggarna och för att inte göra dig illa på de vassa klipporna.

Alger, maneter och sjögräs kan förekomma på vissa stränder beroende på säsong och hur vinden blåser, algerna gör vattnet grumligt, men är helt ofarligt.

 

Livräddare finns i det gul/röda tornet. Livräddarna är utbildade i första hjälpen, och kan även hjälpa till med att plåstra om eventuella skrubbsår. När du besöker en ny strand, gör dig bekant med omgivningarna, lokalisera livräddartornet och håll koll på flaggsystemet. Är du osäker eller badar på en strand utan livräddare och det går vågor, avstå. Säkra simplatser är markerade med röda bojar, som indikerar områden där motorbåtar och andra flytande farkoster inte får färdas. 

Det här betyder flaggornas färg på stranden:

Röd flagga: Badförbud.

Gul flagga: Aktsamhet vid bad. Se särskilt upp med barn, som inte bör bada själva.

Grön flagga: Fritt fram att bada.

Alla nödsituationer, du behöver inget landsnummer: 112. 

Söker du en handikappvänlig strand? Klicka här för en lista på stränder för dig som är rullstolsburen eller lever med en funktionsnedsättning.


Atki Olympion A 
Stranden är cirka två kilometer lång med lagom höga vågor. Här finns gångvägar, cykelbanor och gott om parkeringsplatser. Sanden är mörkgrå och aningen grov. På stranden hittar du livräddare, vattensporter, omklädningsrum, duschar och toaletter. Det finns även många bra matställen här. Stranden ligger en bit utanför centrum nära de stora hotellen i turistområdet.

 

Kourionstranden
Mörk sand blandat med klappersten, en härlig strand att stanna till på när man är på utflykt. Den antika staden Kourion ligger bakom som en historisk fond.

Governors Beach
Öster om Limassol hittar du Govenors Beach, omgiven av mängder av hotell. Fina sandbukter med kalkstensklippor som inramning. På stranden hittar du livräddare, vattensporter och toaletter.

Pissouri
En enormt lång strand, hela 1,500 meter lång och 90 meter bred med gyllene sand. Här finns aktiviteter och stranden är mycket barnvänlig. Pissouri är en av de finaste stränderna i Limassol, på stranden hittar du, livräddare, omklädningsrum, duschar och toaletter. Det finns många fina matställen vid stranden och många trevliga hotell.