Larnaka

Larnaka, en alldeles lagom liten storstad på Cyperns sydkust. När planet går in för landning möts du av turkosfärgat vatten och oändliga vita stränder. Flygplatsen ligger bara ett stenkast från Makenziestranden och ett tag tror man faktiskt att planet ska landa mitt på stranden.

larnaka.jpg

Larnaka bjuder dig på pulsen av en storstad, men mitt i all modern bebyggelse kan du slinka in på små pittoreska gränder i den gamla delen av staden. På strandpromenaden trängs hotell, restauranger, kaféer och pubar. Starbucks och Mc Donalds är sedan länge etablerade här. Nattlivet i Larnaka hittar du vid strandpromenaden. Längst bort på strandpromenaden ligger småbåtshamnen med utflyktsbåtarna.

Shopping i Larnaka

Shoppingmöjligheter finns det gott om i Larnaka, parallellt med strandpromenaden ligger gatan “Zinonos Kiteos”.

Går du upp på nästa shoppinggata “Ermou” hittar du en lång shoppinggata. De flesta affärer håller öppet mellan 09.00 – 13.30 och 16.00 – 19.00. Tiderna kan variera och under vintern stänger väldigt få affärer för siesta eller lunchrast. Under högsäsongen brukar siestan vara mellan 13.30 – 17.00.

Metropolis Mall i Larnaka
Nu har även Larnaka fått sin första "mall" med alla de kända klädmärkena. Du kan gå inomhus i behaglig luftkonditionering och ströva runt. Det finns flera fina restauranger och kaféer i Metropolis Mall. Lokalbussen stannar utanför.

 

Dhekelia Road eller Larnaka Bay som området även kallas i folkmun är turistområdet cirka 5 kilometer öster om Larnaka. Här hittar du fina lyxhotell, medelklasshotell och många lägenhetshotell med bra standard. Det går bussar in till centrum och resan tar ungefär en kvart beroende på trafiken. I Larnaka Bay finns det gott om restauranger, pubar, banker och souvenirbutiker. Den 6 kilometer långa stranden kan på vissa ställen vara långgrund, det finns solstolar, parasoller, vattensport, kiosker och restauranger här. En bit ute i vattnet ser du vågbrytarna som gör att det är säkert att bada även när det går stora vågor.

 

Stränder i Larnaka

Stränderna i Larnaka skiljer sig mot de i Agia Napa och Protaras/Fig Tree Bay. I Larnaka är sanden grövre, mörkare och vissa badvikar har klappersten. Men vattnet är lika underbart varmt och solen hälsar dig alltid välkommen.

Sjöborrar förekommer på stränder med mycket sten och klippor, sjöborrarna trivs inte på de stränder som har sandbotten. Använd badskor – rejäla remsandaler eller Crocs, Foppatofflor för att undvika de vassa taggarna och för att inte göra dig illa på de vassa klipporna.

Alger, maneter och sjögräs kan förekomma på vissa stränder beroende på säsong och hur vinden blåser, algerna gör vattnet grumligt, men är helt ofarligt.

 

Livräddare finns i det gul/röda tornet. Livräddarna är utbildade i första hjälpen, och kan även hjälpa till med att plåstra om eventuella skrubbsår. När du besöker en ny strand, gör dig bekant med omgivningarna, lokalisera livräddartornet och håll koll på flaggsystemet. Är du osäker eller badar på en strand utan livräddare och det går vågor, avstå. Säkra simplatser är markerade med röda bojar, som indikerar områden där motorbåtar och andra flytande farkoster inte får färdas. 

Det här betyder flaggornas färg på stranden:

Röd flagga: Badförbud.

Gul flagga: Aktsamhet vid bad. Se särskilt upp med barn, som inte bör bada själva.

Grön flagga: Fritt fram att bada.

Alla nödsituationer, du behöver inget landsnummer: 112. 

Söker du en handikappvänlig strand? Klicka här för en lista på stränder för dig som är rullstolsburen eller lever med en funktionsnedsättning.

 

Larnaka Bay

En enormt lång sandstrand 6 kilometer öster om Larnaka centrum. På vissa ställen blir det fort djupt, och på vissa är det långgrunt. Här finns livräddare, vågbrytare, vattensport, toaletter, duschar och många matställen.

 

​Finikoudes Beach

Stranden mitt i centrum. Det är lite häftigt att sitta på stranden mitt i centrum. Sanden är relativt grov och mörk med det är långgrunt och barnvänligt. På stranden hittar du livräddare, toaletter, omklädningsrum, duschar och matställen utmed hela stranden. Som extra bonus kan du se flygplanen som går in för landning.

 

Makenzie Beach

Långgrund och lugn strand, sanden är grov och mörk. Här kan du sitta på första parkett och se när alla flygplanen landar bredvid stranden. Stranden är kantad med restauranger och kaféer, det finns toaletter och omklädningsrum samt duschar.

Kiti

En strand med klappersten en bit utanför Larnaka stad i riktning mot flygplatsen. Kiti är en mysig liten by med traditionella restauranger och vid den här stranden är det vanligt med kitesurfare.