Kåserier

Under temat Resfeber hittar du underhållning i väntan på resan till Cypern.

Reading Outdoors

Bara det inte är fullt av svenskar 

Familjen Sundström hade upplevt många spännande resmål. De hade testat all inclusive, stora familjeanläggningar med barnklubbar samt några enklare lägenhetshotell. När barnen växt ifrån barnklubbarna bestämde man sig för att prova på ett lite mindre hotell utanför de stora charterorterna. Man diskuterade ivrigt och såg fram emot att få uppleva det traditionella och genuina på det lilla pensionatet med bara femton rum. Man skulle helt enkelt komma närmare lokalbefolkningen. Det skulle bli mer på riktigt. Och man skulle bort från turiststråken.

 

Mamma Eva såg en bild på en liten trädgård på baksidan av hotellet. Hon hoppades att det skulle finnas ett citronträd, och att deras rum skulle ha utsikt över trädgården och trädet.

Pappa Sten såg fram emot långa lata kvällar på den lilla tavernan som hörde till hotellet. Tavernan drevs av familjen som ägde hotellet. Sten såg fram emot att sträcka ut sig och njuta av att äntligen ha tid att samtala med sin familj vid middagsbordet. Och de skulle prova alla de lokala rätterna samt det lokala vinet.

 

Barnen såg fram emot att kunna ta ett morgondopp på den lilla stranden som hörde till hotellet. Det skulle gräva ner varandra i sanden och ta häftiga bilder. Idyllen familjen målade upp gick nästan att ta på – semestern skulle bli prefekt. Sten tryckte på boka-knappen och stelnade till.

 

”Bara det inte är fullt av svenskar”, sa han och började känna en viss oro i kroppen som ofta är förknippad med boka-knappen.

Resten av familjen himlade med ögonen och tog sig för pannan. Ögonblicket då allt kändes så rätt förvandlades till tvivel och ångest. En massa svenskar på deras lilla pensionat betydde garanterat en förstörd semester. Än fanns det möjlighet att boka om sig. De hade ju avbeställningsskydd.

 

Mamma Eva såg framför sig hur svenskarna skövlade hennes citronträd när de skulle göra drinkar på kvällen. Kanske festade de nere i trädgården hela natten? Barnen insåg att deras lilla strand skulle vara full av svenska barn som säkert var yngre än dem och som skulle lägga sig i deras sandlekar.

 

Pappa Sten ångrade redan resan, men han började bli osäker på om det fanns något resmål där man kunde undvika svenskarna helt och hållet. Han var inte alls förtjust i tanken på att dela den mysiga tavernan med ett gäng högljudda svenskar. Tänk om de skulle bli stupfulla och börja sjunga snapsvisor. Allt det där traditionella och gemytliga skulle förintas av svenskarna. De skulle lika gärna kunna spara pengarna och resa till en camping, för det skulle vara samma sak. Men det var billigare och närmare hem när de inte längre kunde stå ut med de fulla svenskarna.

 

För familjen gick de följande veckorna gick åt till att oroa sig över hur de skulle undkomma svenskarna. Pappa Sten fick en hel del sömnlösa nätter när han låg och funderade på om de kanske skulle hyra en bil och resa på utflykter för att komma bort från hotellet. De fanns väl många små gömda vikar i närheten som inga svenska charterturister skulle hitta? Fast de var säkert fulla av nakna tyskar. Kvar fanns hoppet om att det i byn fanns några trevliga tavernor som bara lokalbefolkningen hittade till. Såvida inte charterbolagen använde dem på sina utflykter?

 

När det äntligen blev dags för familjen Sundströms semester hade de gått igenom alla tänkbara scenarion. De såg faktiskt inte alls fram emot resan längre eftersom de visste hur det skulle bli.

Men de kom överens om att ändå försöka njuta lite och se fram emot nästa resa. Som skulle bli mycket bättre.

 

På planet började pappa Sten prata med sin stolgranne Erik som tillsammans med sin fru Lisa skulle bo på samma hotell. Det visade sig att de också hade samma farhågor om att hotellet skulle vara fullt av svenskar som skulle förstöra semestern. Redan samma kväll föreslog de att träffas på tavernan och äta en bit mat ihop. Erik arbetade med IT precis som Sten och båda gillade fotografering. Eriks fru arbetade i ett skolkök och paret drömde om att fly kylan och kanske bosätta sig på en vingård eller öppna ett pensionat någonstans. Sten tyckte det lät spännande och han hade ofta drömt om att överraska hela familjen mitt i snöyran med en biljett till solen och deras nya hem. En vingård eller ett pensionat hade också varit hans hemliga dröm i många år.

 

Redan samma kväll kunde familjen Sundström konstatera att det inte fanns några andra svenskar på hotellet. Däremot kunde de inte förstå hur familjen som ägde hotellet kunde driva en lönsam verksamhet. Det var ju ingen ordning och reda och skrev in alla nya gäster för hand i en liggare. Hotellets hemsida var katastrofal.

 

Erik och hans fru Lisa umgicks flitigt med familjen Sundström och de blev riktigt goda vänner. De satt varje kväll på den lilla tavernan och diskuterade hur de skulle kunna effektivisera hela verksamheten. Lisa påpekade ivrigt att det var för lite kryddor i maten. Hemma i Sverige var skolmaten bättre kryddad än den på tavernan. Nej, här fanns helt klart utrymme för förändring.

 

Eriks fingrar kliade när han såg alla felstavningar i menyn, logon var dessutom spegelvänd på flera av sidorna. Här skulle hotellet verkligen behöva någon som han. Mamma Eva tyckte att trädgården bredvid hotellet var försummad, en sittgrupp med några bekväma dynor från Rusta hade kunnat förvandla den till en oas. Där skulle gästerna kunna sitta och dricka ett glas vin på kvällarna och sträcka sig efter en citron till sin drink.

Och när pappa Sten beställde in en kötträtt på fjärde kvällen slog det honom hur synd det var att inte fler svenskar fick uppleva det traditionella och genuina, även om det kanske var lite torftigt i hans ögon. Det här skulle han definitivt kunna göra mycket bättre.

 

”Med rätt marknadsföring och lite ordning och reda skulle det här hotellet blomstra”, sa Sten.
”Ja, och tänk en sådan oas det skulle kunna vara, det är synd att inte fler svenskar får uppleva det. Barnen kunde hjälpa till och servera och passa receptionen. Vi kunde kanske få hit fler svenska familjer och starta en svensk skola?” sa Eva.

”Om vi skulle driva det här stället skulle det garanterat vara fullbokat hela sommaren”, sa Erik.
Hans fru nickade gillande och sa: ”Och vi kunde ha svenska rätter på menyn, och givetvis se till att ha sill och nubbe till midsommar.”

 

Man bestämde sig för att resa ner igen till hösten och börja spåna på att köpa hotellet. Det kunde väl inte kosta så värst mycket? Sten och Erik gick in i receptionen för att boka ett rum till mitten av september.

Ägarens dotter skakade på huvudet och sa att de tyvärr var fullbokade hela sommaren och hösten. Och nej, hotellet var inte till salu, de ville behålla det i familjen för att det inte skulle minsta sin traditionella charm som de utländska turisterna tyckte så mycket om.

Tyckte du om det här? Dela gärna och vill du läsa mer semesterhumor ska du kika på boken Hör ni mig där bak!
Håll utkik, fler kåserier dyker upp här lite nu och då.