Helgdagar

Cypern har många helgdagar och i turistområdena håller det mesta öppet trots att det är helgdag. På Cypern tycker man om att fira högtider, festivaler och olika evenemang som alltid drar stor publik.

helgdagar.cypern

Håll utkik i dagspressen efter festivaler på Cypern. Cyprus Mail har alltid senaste nytt och är duktiga på att rapportera om kommande festivaler, konserter och kulturella evenemang på Cypern. Cyprus Mail finns också på Facebook.  

 

Var uppmärksam på att flyglarmet alltid ljuder över ön den 15 juli klockan 8.20 på morgonen och den 20 juli klockan 5.30 vilket är tiden för kuppens början och Turkiets invasion av Cypern år 1974.

1 Januari - Nyårsdagen

Den här dagen firas lite som julafton eftersom barnen får presenter även denna dag. Alla affärer, banker och kontor håller stängt. Kiosker får hålla öppet.

 

6 Januari - Epiphany

Den grekiska kyrkan firar den här dagen till minne av Kristi dop genom gudstjänster som följs av en procession till stadens hamn. Här håller man olika religiösa ritualer, en av dem är att prästen kastar ett kors i vattnet som unga pojkar och flickor dyker efter. Ritualen upprepas tre gånger. Ofta är den här dagen lite kylslagen och blåsig, ingen avundas de modiga ungdomarna som dyker ner i vattnet.

 

25 Mars - Grekisk Nationaldag

Det grekiska befrielsekriget från det Osmanska väldet startade den här dagen år 1821. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

 

Clean Monday – datum varierar

Även kallad Green Monday, Ash Monday eller Lent Monday som infaller sju veckor innan den grekisk-ortodoxa påsken. De flesta har ledigt från jobbet den här dagen som är den första i fastan. Man markerar dagen med att samlas ute i naturen och inleda fastan med att äta grönsaker och grillad fisk. Eftersom Green Monday ofta sammanfaller med Karnevalen på Cypern är de flesta utklädda.

 

Påsk på Cypern – datum varierar

Påsken nästan viktigare än julen på Cypern. På fredagen kan man se processioner på väg till kyrkan och höra det entoniga ljudet av en trumma. När lördagen kommer är det äntligen dags för midnattsmässan, alla som är på väg till kyrkan bär ett ljus i handen. Efter midnatt  bryts fastan med “avgolemoni”, en kycklingsoppa med ägg och ris. Så när söndagen kommer samlas man åter för att äta souvlaki, grillat fläskött, det traditionella brödet med ost, Flaunes och så äter man givetvis påskägg. På Cypern målar man hela ägget i rött, blått eller grönt.

 

1 April - Cyperns nationaldag

Den nationella organisationen för den cypriotiska frihetskampen EOKA var en underjordisk organisation på Cypern som under Georgios Grivas stred mot det brittiska kolonialväldet under åren 1955-1959. Första attentatet, och signalen att kampen börjat, kom natten 1 april år 1955, då Nicosia och andra större städer på Cypern bombades. EOKA sände samtidigt ut flygblad, signerade “Digenis”, som förklarade krig för Cyperns frihet. När Cypern blev självständigt år 1960 upphörde organisationen. Dagen firas med historiska – och kulturella utställningar. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

 

1 Maj - Arbetarnas internationella kampdag

Alla affärer, banker och kontor håller stängt. Även på turistorterna måste man hålla stängt denna dag.

 

15 Augusti - Jungfru Marias himmelsfärd

Enligt en tidig katolsk och ortodox uppfattning har Jungfru Maria tagits upp till himlen med kropp och själ den här dagen. Dagen firas med ceremonier och gudstjänster. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.  

 

1 Oktober - Cyperns självständighetsdag

Cypern blev självständigt från Brittiskt styre den 16 augusti år 1960, men man har valt att flytta dagen till 1 oktober för att undvika värmen. Dagen firas med militärparader. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

 

28 Oktober - Ochidagen

Ochidagen infaller den 28 oktober, och är en allmän helgdag med patriotiska parader. Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Metaxás berömda svar på Mussolinis uppmaning 1940 att Grekland skulle kapitulera som möttes av ett eftertryckligt nej (óchi). De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

 

25 -26 December - Julafton och Boxing Day (Annandag jul)

På Cypern firar man jul den 25 december enligt engelsk tradition. Man öppnar sina julklappar tidigt på morgonen. Jullunchen består i huvudsak av kalkon och souvlaki. Alla affärer, banker och kontor håller stängt dessa två dagar. Kiosker får hålla öppet.