Fakta om Cypern

Här hittar du kortfattad fakta om Cypern. Behövs adapter? Går det lokalbussar? Betalar man med kort? Kan man swisha pengar på Cypern? Vad är billigt? Hur långt är det till Troodosbergen?

shopping cypern.jpg

Det som gör Cypern till ett så bra resmål för alla åldrar är den relativt korta flygresan. Det tar endast cirka 4 timmar att flyga från Sverige.

Cypern är ett EU-land, du slipper trassla med visum. Valutan på Cypern är euro. Kriminaliteten är lägre på Cypern än i Spanien eller Turkiet, men håll koll på dina grejer. Ensamma tjejer och kvinnor känner sig säkra på Cypern, dock uppmanar vi till att hålla koll på ditt glas när du är ute, hoppa inte in i en bil för att få skjuts hem av en flyktig bekant, ha koll på din väska och ta hellre en taxi än att gå ensam i mörkret på ensliga gator.

Trafiken

Vi har vänstertrafik med högerregeln på Cypern och trafiken är livlig som i alla sydländer. Inte alla stannar vid rödljus eller stopp. Få använder blinkers. Surfande vid ratten är förbjudet på Cypern och det är höga böter på det.

 

Cyperns väder och klimat

Vädret på Cypern är underbart, mellan maj-november skiner solen med avbrott för någon enstaka kort regnskur i maj och eventuellt någon kort skur i oktober och november. Under högsommaren regnar det sällan vid kusten och havet är relativt lugnt.

Åska förekommer endast på vintern mellan december – mars.

Sand från Afrika kan förekomma oftare numera i luften under hela året, då är luften grå/röd. Detta beror på klimatförändringar och går att läsa mer om på nätet om man vill fördjupa sig i det. Vi bofasta har sett en enorm förändring under de senaste tjugo åren med mer frekventa "sandstormar".

Jordbävningar förekommer då och då på Cypern. 

 

Avstånd
Cypern är en behändig liten ö. 
Protaras - Pafos - tvärs över hela ön: 188 km

Agai Napa - Paralimni: 6.2 km
Protaras - Paralimni: 8.3

Protaras - Agia Napa: 10 km

Agia Napa - Lanaca: 57 km

Agia Napa - Nicosia: 88 km

Agia Napa - Troodos: 155 km

Agia Napa - Akamas på västkusten: 214 km

Larnaka - Pafos: 132 km

Larnaka - Limassol: 67 km

Cypern är barnvänligt

​Ön är barnvänlig med långgrunda stränder och vänlig lokalbefolkning. Restaurangerna erbjuder barnstolar och barnmeny, barn reser billigt med lokalbussen och de finns många bra hotell som är lämpade för barnfamiljer då de ligger precis vid havet utan störande trafik.

Priset på barnmat och blöjor är högre än i Sverige. Sempers barnmat finns inte att köpa på Cypern i dagsläget. Hipp och Nestlé finns att köpa på apotek och i större supermarkets. Välling som vi är vana vid i Sverige finns inte istället ger man barnen gröt, Nestlé Farine Lacte, Noy Noy eller JOTIS som går att röra ut med lite ljummet vatten. Sök på dessa märken så kan du se bilder och läsa mer om innehållet i lugn och ro. Laktastabletter finns att köpa på apoteken och heter Lactase enzymes på engelska.

Språk på Cypern

På Cypern är det officiella språket grekiska och turkiska, men majoriteten av cyprioter pratar engelska. Och förvånansvärt många pratar svenska på turistorterna. Något man kan ha i åtanke för att inte göra bort sig.

Svensk skola
För svenska barn är det möjligt att få svenskundervisning en gång i veckan genom svenska skolan på Cypern. På Cypern finns inga svenska grundskolor eller svenska dagis.
Vill du läsa mer om hur det fungerar med skolor och jobb på Cypern ska du ladda ner guiden Flytta till Cypern - beställ här.

 

Religion på Cypern

Religionen är viktig för cyprioterna, många går i kyrkan varje söndag och du kommer att förvånas över hur många kyrkor som finns på ön. Grekcyprioterna är kristna och tillhör Cyperns grekisk-ortodoxa kyrka. Turkcyprioterna som bor på norra sidan av ön är muslimer. Maroniterna, armenierna och katolikerna tillhör andra kristna samfund och har sina egna kyrkor.

Delad ö - Norra och Södra Cypern
Cypern är en delad ö sedan invasionen år 1974. Det finns en gräns och endast den södra delen är medlem i EU. Norra Cypern är inte ett EU-land. Vill du fördjupa dig i cypernkonflikten och cypernfrågan rekommenderar vi att du läser mer på Wikipedia. Planerar du att flytta till norra delen, semestra eller köpa hus där rekommenderar vi att du tar del av svenska ambassadens information om vad som gäller. swedenabroad.se

Turister på Cypern

Cypern tar emot cirka 3 miljoner turister varje år. Den största andelen turister kommer från Storbritannien, Tyskland och Skandinavien.

 

Behövs vaccinationer på Cypern?

Du behöver inga vaccinationer för att resa till Cypern. Vill du ha uppdaterad information om covid-läget på ön ska du läsa mer på vår sida Covid-19 om det.

Priser på Cypern

Matpriserna på Cypern varierar efter säsong. Och väljer du att handla i en liten minilivs i ett turistområde och köper importerade varor blir det dyrt. I övrigt ligger nu ganska nära de svenska.

På en restaurang kan du få en trerättersmeny för cirka 15 euro. En kopp kaffe på ett vanligt kafé kostar från 3.50 euro och väljer du ett trendigt ställe betalar du mer. På vissa strandserveringar och vid sevärheter kan priset på en liten flska vatten och kaffe skjuta i höjden.

Priserna på kläder, skor och väskor ligger nu påsamma nivå som i Sverige. Under 90-talet var Cypern känt för billiga skor, läderjackor, keramik och kläder. Nu finns tyvärr inte mycket hantverk kvar i souvenirbutikerna, istället får du leta upp små byar kända för sitt hantverk. Emira Pottery, en välkänd butik i Larnaka finns kvar. Läs mer

på emirapottery.com.cy eller på Tripavisor där deras verkstad och butik får fina recensioner. 


Glasögon är fortfarande billigare på Cypern än i Sverige och det finns gott om optiker som erbjuder syntest. Du kan få ett syntest, bågar och dubbelslipade glas för cirka 350 euro, beroende på val av båge och glas. 

Att klippa håret på Cypern är billigare än i Sverige, endast klippning kostar från 18 euro och uppåt. 

Att gå till tandläkaren på Cypern är mycket billigare än i Sverige. En lagning kostar från 30 –  50 euro, en krona runt 350 euro och att polera tänerna cirka 45 euro. 

Entré till sevärdheter och museum är billigare än i Sverige, räkna med cirka 2 euro per person.

Priset på solsängar och parasoll
Att hyra solsäng på kommunens stränder (samtliga på ön) kostar enligt lag 2.50 euro per dag, ett parasoll 2.50.Vissa hotell vars mark sträcker sig en bit ner mot havet kan hyra ut solstolar och själva bestämma priserna. Dock förekommer inte detta i Agia Napa och Protaras-området.

Bankomater och kontanter

Bankometer kallas ATM på Cypern och du ska alltid använda en ATM som är ansluten till en banklokal. De gula och blå fristående bakomaterna du kommer se lite varstans är inte anslutna till någon bank och tar höga avifter. De utgör ingen säkerhetsrisk, men de tar en hög avgift. På Cypern använder man fortfarande kontanter, men du kan betala med kort, även på stranden. Ha gärna kontanter/mynt när du åker buss.

Dricks?
Man brukar räkna med att ge 10% av notan i dricks på restauranger. Betalar du med kort kan du be personalen lägga till dricks. På Cypern ger många dricks på bensinstationen eftersom man alltid får hjälp att tanka. Man ger även dricks till frisörer och det är god sed att lämna kvar dricks till städpersonalen när man lämnar rummet 

Eluttag på Cypern

Behövs adapter på Cypern? Många som reser till Cypern funderar på hur det är med eluttagen, går det att ladda telefonen, behövs adapter? På Cypern har man samma strömstyrka som i Sverige, men här har vi tre hål i väggen. Det övre hålet är en säkrehetsspärr, men peta inte i kontakterna, det finns inga garantier för att det översta hålet inte är strömförande.

Vi rekommenderar att köpa med en jordad adapter av bra kvalitet hemifrån. Adapters (Made in China) säljs även i supermarkets och kiosker. Varje stickkontakt och adapter på Cypern har dessutom en säkring som ibland behöver bytas, säkringar säljs i alla supermarkets och kiosker.

 

De cypriotiska uttagen har en av och på-knapp, så glöm inte att slå på strömmen när du ska ladda telefonen. Var uppmärksam på att inte lägga plattan eller telefonen på sängen medan du laddar. Enheter blir extremt varma.

Jobba på Cypern 
Pratar du flytande grekiska blir allt genast enklare och du är inte lika låst när du söker jobb. Inom vissa yrken, till exempel vården är grekiska ett krav.

Lönerna på Cypern skiljer sig markant från Sverige liksom arbetsförhållandena. Kommer du ner för att säsongsjobba får du ett fint minne för livet. De flesta söker sig till turistorterna och det är vanligt att man delar lägenhet/rum med andra. Standarden på boende varierar och ofta förväntas man arbeta i split shift, ett par timmar på morgonen och sedan ett par timmar på kvällen. 
Vill du läsa mer om hur det fungerar med jobb och bostad på Cypern ska du ladda ner guiden Flytta till Cypern - beställ här.

Matallergier, gluten- och laktosintolerans
Alla stora mataffärer har en avdelning med både glutenfria och laktosfria alternativ. Varje stad har hälsokostaffärer där du kan hitta alternativ. Kom ihåg att söka på engelska när du letar på nätet. Gluten Free, Dairy Free, Vegan, Lactose Free är söktermer som underlättar. Laktastabletter finns att köpa på varje apotek. Lidl finns på Cypern, dock är deras utbud av gluten och laktosfritt minimalt. På restaurangerna brukar det gå bra att hitta något.

 

Är du allergisk ska du se till att du får prata med managern, eller kocken för att se till att de förstår dig. Servitörerna är sällan insatta i problematiken.

Maneter och sjöborrar på Cypern

Under vissa perioder på sommaren förekommer maneter i havet. I dagspressen, Cyprus Mail och i Facebookflöden finns alltid dagsfärsk information om maneterna. Läget förändras från dag till dag och det är omöjligt att förutspå hur mycket maneter som kommer att finnas vid de olika stränderna. Vissa år det ofta förekommande, andra år finns inga maneter alls. Sjöborrar förekommer också, de trivs bäst vid klipporna, badar du från en strand långt bort från klippor är det högst ovanligt att stöta på sjöborrar. Badskor finns givetvis att köpa i alla supermarkets i turistområdena.

Kan jag swisha pengar på Cypern?

Swish är en svensk app och finns inte på Cypern. Du kan givetvis swisha andra svenskar när du besöker ön, men inte betala för solstolar eller i affärer.

Sjukvård på Cypern

EU-kortet för sjukvård på Cypern, vad gäller?
Det blå EU-kortet gäller för akut sjukvård på statliga sjukhus på Cypern. Ta reda på var dessa sjukhus ligger innan du reser ner. I turistområdena finns flera privata kliniker. I Agia Napa och Protaras finns inga statliga sjukhus utan mindre kliniker och privatpraktiserande läkare.

Reseförsäkring, gäller inte hemförsäkringen? Viktigt!
Det är ditt ansvar att ta reda på vad din försäkring täcker. En hemförsäkring kanske inte täcker transport hem om olyckan skulle vara framme. Invaliditesersättning? Förlorat bagage? Stöld?
Kolla alltid upp dina försäkringar noga innan du reser så slipper du och dina nära oroa dig för det.

 

Apotek

Det finns gott om apotek, Pharmacy, på Cypern och majoriteten är privatägda. I turistområdena håller de ofta öppet hela dagen, fram till klockan 23. På Cypern kan man köpa vissa mediciner receptfritt. En del preparat ligger bakom disken, örondroppar och starkare värktabletter, man får fråga efter dem. Om du vet den verksamma ingrediensen i din medicin kan apotekaren hjälpa dig. Du kan inte köpa antibiotika utan recept på Cypern. Fråga om råd på apoteket innan du söker läkare om det inte är akut.

Shopping - affärer, marknader.

På Cypern finns Shopping Malls i Larnaka, Limassol, Pafos och i Nicosia. I en Mall hittar du klädkedjor, skor, väskor, böcker, sportartiklar, restauranger, mataffär och kafé. Vissa Mall har även en biograf.
Om du besöker Agia Napa eller Protaras och vill shoppa loss rekommenrar vi dig att ta dig in till Larnaka centrum eller Metropolis Mall som ligger i utkanten av staden. Det går lokalbussar från Larnaka centrum/busstation till Metropolis Mall
 

Marknader med frukt och grönt hittar du i större städer och i vissa byar. Loppis är inte lika utbrett som i Sverige.

Öppettiderna i affärerna varierar beroende på årstid. Vissa stänger 13.30-16.00 för siesta, vissa inte. Onsdagar och lördagar är halvdagar på Cypern. majoriteten av affärerna stänger 13.30. På söndagar håller man stängt. I turistområdena håller affärerna öppet från tidig morgon till sen kväll.

Lokalbussar

Det går lokalbussar mellan alla turistorter och städer. Cyperns lokalbussar är moderna med luftkonditionering. Under högsäsong kan bussarna i i de populära turistområdena vara fullpackade - tycker du det är obehagligt, ta en taxi. 

Turlistor finns på nätet beroende på vilket bussbolag du ska resa med.cyprusbybus.com eller ladda ner en app. 

Bussarna går för det mesta enligt tidtabellen. Mellan turistorterna Agia Napa – Protaras går det bussar var 15:e minut under högsäsong. Det finns hållplatser utmed hela vägen, avstånden mellan hållplatserna är ungefär det samma som hemma i Sverige. Betala gärna med jämna pengar på bussen.

 

Res runt Cypern med lokalbuss

Du kan resa runt hela ön via lokalbuss om du vill, men tänk på att det inte är samma bussbolag som kör. Du måste köpa ny biljett när du byter buss med ett annat bussbolag. Det går inga lokalbussar till norra Cypern från den södra delen.

Läs mer och hitta tidtabeller genom att knappa in:

cyprusbybus.com

osea.com.cy

Insekter och vilda djur

Hajar, det finns inga farliga hajar i havet.

Getingar, dessa förekommer, men i mycket mindre skala än i Sverige. Det är ovanligt att se en geting i turistområdet.

Tveskärtar, dessa är typiska för den svenska sommaren, inte för den cypriotiska.

Ormar, det finns giftig orm som håller sig långt borta från turistområdena. De kommer i februari, mars, april, då skall man inte kliva omkring i högt gräs.

Mygg, myggor förekommer, mest mygg är det nere vid kusten eller vid vattenansamlingar, men inte på långa vägar lika mycket mygg som i Sverige. Myggsvärmar som vi är vana vid är sällsynt på Cypern. Det finns anti-myggmaskiner att plugga in i vägguttaget samt myggmedel att köpa i supermarketen eller på apoteken. .

Myror, det finns myror i tusentals och det räcker med att du tappar en smula så kommer en armé marscherande på nolltid. Myrorna bor i sprickor i väggarna och det bästa är att förvara torrvaror i tättslutande förpackningar. De flesta bofasta på ön förvarar bröd, mjöl och socker i kylen.

Fästingar, det finns fästingar men inte alls i samma uträckning som i Sverige. Det är mest djur som blir drabbade av fästingar, men de bär sällan på farliga sjukdomar.
Mal, de förekommer och för den som ska stanna länge rekommenderas mal-medel till garderoberna var tredje månad. Malmedel finns att köpa i alla supermarkets. Det heter Anti-Moth Sachets och tillverkas av Aroxol. 
 

Vill du läsa mer om spännande insekter på ön föreslår vi att du söker på engelska: Insects around the Mediterranean eller insects in Cyprus. Du kan läsa om cikador, crickets och de fantastiska gröna mantis.

Och så kackerlackorna.

De trivs där det är varmt och fuktigt. Och de har inget emot att krypa runt på fem-stjärniga hotell eller i klinisk rena hem. Är det varmt och finns mat dyker de upp. Eftersom kackerlackorna bara lever i cirka ett år tar de tillfället i akt att föröka sig rekordsnabbt. En hona kan få 400 ungar under sin korta livstid, så då förstår man att det krävs stora insatser för att bekämpa dem. Alla hotell och lägenhetshotell sanerar ofta och anlitar skadedjursbekämpare. Kackerlackor är otrevliga eftersom de bär på bakterier. De äter allt de kommer över, krisar det käkar de gärna klister, hårstrån, tyg och dricker öl om inget vatten finns. Kackerlackan kan leva utan vatten i upp till en månad och utan mat i tre månader. De är för övrigt en delikatess i Asien där man ofta steker dem i teriyakisås.
 

Hemlösa katter och hundar
Under din vistelse på Cypern kan det hända att du stöter på hemlösa katter och hundar. Det är vanligt att se i många länder runtom i världen. Eftersom Cypern är ett EU-land kan du adoptera en katt eller en hund från Cypern.
Är du på semester och lider av att se hungriga katter och hundar – ge gärna ett bidrag till någon av de lokala djurskyddsföreningarna, majoriteten av dessa finns på Facebook och flera har egna webbsidor.

Organisationer som hjälper hemlösa hundar
Paralimni dog pound – Paralimni. 
Sirius dog sanctuary – Limassol.
Argos Sanctuary – rikstäckande djurskyddsförening för hemlösa katter och hundar. Du kan sponsra ett djur och betala online.

Organisation som hjälper hemlösa katter
Argos Sanctuary – rikstäckande djurskyddsförening för hemlösa katter och hundar. Du kan sponsra ett djur och betala online. Ska du stanna länge på Cypern kan du hjälpa till genom att arbeta som volontär. Kontakta närmaste djurskyddsförening.

Läs mer på svenska jordbruksverkets sida för regler för införsel av hund eller katt inom EU.

Vill du läsa mer om hur det är att bo på Cypern ska du ladda ner guiden Flytta till Cypern - beställ här.

 

flytta till cypern